Euronext blij met verschillen

Het enige minpuntje van het binnenkort aan de beurs genoteerde bedrijf Euronext is het nog altijd niet aangelegde spoor voor de snelle trein tussen Brussel en Amsterdam. Daar moesten bestuursleden George Möller en Olivier Lefebvre gistermiddag bij de presentatie van de beursplannen in Parijs voortijdig opstappen om op tijd in Amsterdam te zijn voor een volgende feestelijke bijeenkomst.

Want feestelijk was het in de grote centrale zaal van de Parijse Bourse. Om beurten ontstaken bestuursvoorzitter Jean-Francois Théodore en zijn Nederlandse en Belgische adjudanten in een lofzang op de leidende positie die Euronext in veel opzichten inneemt. En waar het bedrijf nog niet leidt – de Londense beurs is aanmerkelijk groter – daar gaat het het in de toekomst ongetwijfeld doen. Redenen te over. De in continentaal Europa onderontwikkelde beleggingscultuur, de bij lange na nog niet ten volle benutte pensioenfondsen en het grote aantal nog niet aan de beurs genoteerde bedrijven. Na de Franse presidentsverkiezingen, als er volgens Théodore weer verder geprivatiseerd gaat worden, ,,zullen we een groot aantal grote dieren op onze weg tegenkomen''. Gevoegd bij de zeer gunstige kosten/inkomsten-prognoses van Euronext, dat gezien de synergievoordelen van de fusie tussen Amsterdam, Brussel en Parijs eigenlijk nooit optimistisch genoeg kan zijn, doet de markt er goed aan zich massaal op het Euronext-aandeel te storten. Met het aandeel, dat tussen de 24 en 27,50 euro gaat kosten en waarvan Euronext er zo'n 30 miljoen zal plaatsen, wil de effectenbeurs

tussen 1,5 en 1,7 miljard gulden `ophalen'.

Om ,,groei om de groei'' of ,,wil tot macht'' gaat het Théodore en de zijnen niet. Ze zijn namelijk ,,shareholder-value-driven'': alles ten gunste van de aandeelhouder. Die moet ook weten dat gesprekken over toetreding van `Lissabon' vergevorderd zijn en dat ook Warschau, als grootste Oost-Europeaan, kandidaat is. ,,Iedereen komt in aanmerking, niemand wordt bij voorbaat uitgesloten.'' En mocht de aandeelhouder vrezen dat alle cultuurverschillen tussen de partners Euronext zullen opbreken, ,,dan vergist hij zich''. Die zijn ,,juist de rijkdom'' – waar dus ook de aandeelhouder alleen maar weer beter van wordt.

    • Pieter Kottman