De Châtel danst in het Gronings land

Het festival Via Dorkwerd plaatst het landschap van de provincie Groningen in de schijnwerpers. De productie Waterlanders van Krisztina de Châtel en haar dansers is een van de locatie-evenementen, en speelt zich af op een terrein naast de fraaie middeleeuwse Allersmaborg nabij het dorpje Ezinga. Het wijde, open landschap heeft daar een begrenzing tot een oude binnendijk.

Verovering, invulling en beperking van ruimte en een gevecht met de materie zijn altijd belangrijke thema's in het oeuvre van De Châtel. Waterlanders is daarop geen uitzondering. De in zwarte kostuums gestoken dansers doemen op achter de subtiel verlichte dijk en beginnen langzaam het land dat voor hen ligt te verkennen en in bezit te nemen. Hun voeten vinden een onstabiele houvast in het hobbelige grasland. Lichamen hangen uit het lood om de sterke luchtstromen, veroorzaakt door drie windmachines, te trotseren. Ze vallen, kruipen, glijden en kleven als een groepje ineengedoken insecten tegen de dijkwal. Zo nu en dan breekt een eenling uit de groep om toch weer naar de gesloten gemeenschap terug te keren.

In het landschap staan twee hoge, doorzichtige cilinders die zich tijdens de voorstelling langzaam tot aan de bovenrand met water vullen. In die benauwde kokers zwemmen twee dansers met zuurstoftankjes rond als trage, vreemde creaturen.

De uitgekiende, fraaie belichting maakt Waterlanders tot een fascinerend kijkspel, waarbij de concentratie en fysieke krachtsinspanningen van de dansers intens meevoelbaar zijn. Toch laat het totaal als productie een wat onbevredigd gevoel achter. De muziek, een collage van vaak overdonderend klankgeweld, suggereert een dramatiek die niet echt zichtbaar wordt. Ook van de kracht van de videobeelden gaat te veel verloren in de manipulaties van het bewegende doek. De acties die de dansers daarbij ondernemen, zijn nauwelijks zichtbaar en versterken daardoor de rommelige indruk die dat onderdeel achterlaat. Natuur en dans hebben elkaar nog niet echt gevonden in Waterlanders, hoe indrukwekkend de beelden soms ook zijn.

Voorstelling: Waterlanders door Dansgroep Krisztina de Châtel. Gezien: 20/6 Allersmaborg (Groningen). Aldaar t/m 23/6 Inl. (020) 669 5755.