Bestrijding van aids veel duurder

De kosten voor de bestrijding van aids in ontwikkelingslanden stijgen van 3,2 miljard dollar in 2002 tot 9,2 miljard dollar in 2005. Dat schrijven onderzoekers vandaag in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Het artikel verschijnt op een pikant tijdstip. Van 25 tot 27 juni is er een speciale bijeenkomst van de Verenigde Naties waarbij de uitbreiding van de strijd tegen aids op de agenda staat. Wereldwijd zijn 36 miljoen mensen geïnfecteerd met het aidsvirus, waarvan tweederde in Afrika leeft.

Volgens de groep onderzoekers is van die 9,2 miljard dollar in 2005 iets meer dan de helft nodig voor preventieve maatregelen, waaronder voorlichtingsprogramma's, de verspreiding van condooms en de verstrekking van medicijnen die de kans verkleinen dat een besmette zwangere vrouw het aidsvirus op haar baby overdraagt. Verder zou er 4,4 miljard dollar nodig zijn voor de behandeling van aids en de infecties die met de ziekte gepaard gaan. Van de totale kosten zouden de ontwikkelingslanden zelf eenderde tot de helft kunnen dragen. De rest moet van de internationale gemeenschap komen.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, kondigde twee maanden geleden de oprichting van een speciaal aidsfonds aan. Hij wil dat er jaarlijks zeven tot tien miljard dollar in wordt gestort. Maar tot op heden hebben alleen de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië toezeggingen gedaan, voor in totaal zo'n 400 miljoen dollar.

Deze week kondigde ook de Bill & Melinda Gates Foundation, een liefdadigheidsinstelling opgericht door Microsoft-topman Bill Gates, aan dat het 100 miljoen dollar doneert aan het speciale aidsfonds. Het Amerikaanse frisdrankbedrijf Coca-Cola gaat in ontwikkelingslanden condooms verspreiden. Nederland levert vooralsnog geen bijdrage aan het aids-fonds van de VN.

    • Marcel aan de Brugh