Belgacom sceptisch over KPN

De slagingskans van een fusie tussen de telecombedrijven KPN en Belgacom is klein wegens de grote culturele verschillen tussen beide ondernemingen. Dit schrijft de Belgische zakenkrant de Financieel Economisch Tijd (FET) vandaag op basis van bronnen rondom John Goossens, de bestuursvoorzitter van Belgacom. Goossens deed zijn pessimistische uitlatingen volgens de krant tijdens een bijeenkomst van het topmanagement.

KPN heeft gisteren toegegeven dat Belgacom ,,een van de partijen is waarmee verkennende gesprekken'' worden gevoerd. Het Nederlandse bedrijf zou op basis van gelijkwaardigheid willen fuseren, ondanks dat de onderneming gemeten in omzet circa drie keer zo groot is als Belgacom. KPN onthoudt zich verder van elk commentaar.

Volgens de FET voert Belgacom gesprekken met vier partijen. Maar volgens Goossens zijn die met KPN het meest intensief. De andere fusiepartners zouden Deutsche Telekom, Telecom Italia en het Franse mediaconcern Vivendi zijn. Als het tot een fusie met KPN zou komen, dan duurt dat volgens Goossens nog zeker enkele weken.

Vandaag berichtte de Britse zakenkrant Financial Times dat KPN mogelijk het komende weekeinde een beslissing neemt om nieuwe aandelen uit te geven aan bestaande aandeelhouders tegen een stevige korting. Dit om met name particuliere beleggers te behagen. Institutionele beleggers zouden zich kunnen inschrijven voor preferente aandelen, stukken met een bijzonder stemrecht.

Verder zou volgens de krant de positie van de gehele raad van bestuur ter discussie staan, inclusief die van bestuursvoorzitter Paul Smits. KPN ontkent deze geruchten en stelt dat over de toekomst van Smits nog nooit gediscusseerd is.