Beleggers laten Stork vallen na waarschuwing

Het aandeel Stork kreeg vanochtend flinke klappen op de beurs in Amsterdam. Nadat de machinefabrikant een winstwaarschuwing voor de eerste zes maanden van dit jaar bekendmaakte, onderging het aandeel Stork een koersval van 11,9 procent naar 13,30 euro.

Beursgraadmeter AEX zelf won 0,8 procent naar 560 punten. Van de 25 aan de index van hoofdfondsen genoteerde aandelen, stonden er 5 in de min. VNU was met een koersval van 2,1 procent de grootste verliezer op de beurs. Ook KPN verloor met 1,3 procent weer flink. Het telecomconcern won gisteren voor het eerst sinds weken weer enkele procenten aan waarde. Ook handelshuis Hagemeyer en producent van voedingsmiddelen Numico moesten inleveren.

Een andere verliezer op de beurs was internetinvesteerder Newconomy. Newconomy's deelneming Macropolis gaat surseance aanvragen, de handel in het aandeel Newconomy werd vanochtend tijdelijk stilgelegd. Vlak daarvoor was de koers met 10 procent tot 36 eurocent gedaald.

De grootste winnaar in de AEX was vanochtend KPNQwest. Het fonds steeg met 5,1 procent. Dat kan een reactie van beleggers zijn geweest op de positieve resultaten die de Nasdaq gisteren boekte. De Amerikaanse technologiebeurs sloot 1,4 procent hoger, een aansporing voor een positief sentiment onder beleggers in technologie- en telecomfondsen.

Philips boekte een winst van ruim 3 procent en ook producent van chipmachines ASM Lithography won met 3,7 procent flink. Dit is opvallend, daar de winstwaarschuwing van Stork mede gebaseerd is op een sterk teruglopende vraag naar machines door ASML aan Stork.

In de beursgraadmeter voor middelgrote fondsen Midkap was de stemming minder positief dan aan de AEX. Hoewel de Midkap een lichte winst van 0,07 procent boekte, stonden concerns als Landis, uitzendorganisatie Randstad en supermarktconcern Laurus op flinke koersverliezen.

In New York steeg niet alleen de technologiebeurs Nasdaq. Ook de Dow Jones met meer traditionele fondsen wist de handelsdag gisteren met winst te beëindigen. Beleggers lieten gisteren de angst voor nieuwe teleurstellende resultaten even varen. De Dow Jones-index steeg hierdoor 0,64 procent tot 10.715,43 punten.

Vooral financiële waarden als Citigroup en zakenbank JP Morgan liepen voorop bij de stijgers. Ook meer klassieke fondsen als General Motors, entertainmentconcern Disney en voedingsconcern McDonald's wonnen enkele procenten.

Ook oudgediende Boeing werd donderdag afgedankt. De vliegtuigbouwer verloor 5,5 procent. Eerder deze week kreeg Europees concurrent Airbus een reuzenorder van 111 toestellen, waarmee het een vollere orderportefeuille heeft dan Boeing.

Op de grote Europese beurzen was de stemming positief, met uitzondering van de beurs in Frankfurt. De Duitse DAX-index daalde met 0,3 procent. Vooral chemieconcern BASF leverde met 1,5 procent koersverlies een flink aandeel aan de dalende beursgraadmeter. Zakenbank Goldman Sachs gaf het concern gisteren een lagere waardering. Net als in de Verenigde Staten deden ook in Londen en Parijs de financiële waarden het goed. Ook technologieconcern Marconi won flink.