Alles nageaapt

Het mooie artikel van Tijs Goldschmidt naar aanleiding van Frans de Waals boek De aap en de sushimeester, getiteld `Alles nageaapt' (Boeken, 8.6.01) bracht me alle moois van wijlen Dick Hillenius in herinnering. Die schreef ooit heel helder op waarom wij mensen zo veel tijd nodig hebben om terug te komen van een van onze grootste dwalingen uit de geschiedenis: `De moeilijkheid is dat de basis van de mensenpsychologie gelegd werd – voornamelijk door Freud – in een tijd dat de kennis van het diergedrag nog grotendeels in de kinderschoenen stond. Toen later de dierpsychologie zich ontwikkelde als een natuurwetenschappelijk en experimenteel systeem, raakte de verbinding met de mensenpsychologie praktisch geheel verloren.' Hoe lang zal het nog duren voordat de verjaardag van Charles Darwin wereldwijd als een feestdag wordt gevierd? Hoe lang zal het nog duren voordat het biologische equivalent van de (kinder-) bijbel wordt verspreid (als een mens er maar eens tijd voor had)? En hoe lang zal het nog duren dat het diergedrag een volwaardig onderdeel uitmaakt van de studie psychologie?