Afwikkeling MKZ-crisis vertraagd

Het ministerie van Landbouw loopt bij de afwikkeling van de mond- en klauwzeercrisis zeker een maand vertraging op door het bestaan van ,,een fors aantal zwarte dieren''.

Dat heeft minister Brinkhorst gisteren in de Tweede Kamer gezegd. Het gaat om illegale, `zwevende' koeien, die op wegens MKZ te ruimen bedrijven zijn aangetroffen en getaxeerd, maar die niet door de veehouders waren aangemeld in het verplichte identificatie- en registratiesysteem voor runderen. Daardoor ontsnappen de dieren aan de reguliere controle op diergezondheid. Het kan ook zijn dat koeien wel zijn aangemeld voor vergoeding na ruiming, terwijl ze feitelijk nooit hebben bestaan.

Volgens Brinkhorst kan hij zich door die `zwevende koeien' niet houden aan zijn belofte om geruimde bedrijven binnen zes tot acht weken na de ruiming alle wettelijke vergoedingen uit te keren. Tot woede van de Kamer zei hij gisteren dat hij nu streeft naar volledige uitkering uiterlijk twaalf weken na de ruiming. Een eerste voorschot kregen de boeren in de eerste weken na de ruiming.

De Tweede Kamer is over de hele breedte boos over de vertraging. ,,De boeren staan met de rug tegen de muur'', aldus het Kamerlid Atsma (CDA). Volgens hem moeten de vergoedingen eerst worden uitbetaald en eventueel later worden verrekend, omdat de boeren volgens Atsma nu gedwongen zijn ,,dure leningen bij de bank'' af te sluiten om hun bedrijf te kunnen voortzetten.

De minister wil echter per se eerst alle onregelmatigheden op orde hebben. In de afwikkeling van de varkenspest in 1997 en 1998 kreeg Nederland strafkortingen van in totaal meer dan 200 miljoen gulden opgelegd door de Europese Unie, wegens onregelmatigheden bij de vergoedingen. Daarbij speelde later terug te vorderen vergoedingen voor zwevende dieren een belangrijke rol.

In de afwikkeling van de MKZ-crisis heef het ministerie 2.900 aanvragen om vergoedingen ontvangen. Het grootste deel daarvan zal volgens Brinkhorst op 15 juli zijn afgehandeld. Het merendeel van de geruimde bedrijven bevindt zich in het gebied rond besmettingshaard Oene, tussen Apeldoorn, Zwolle en Deventer, en rond Kootwijkerbroek. Naar verwachting worden maandag de laatste maatregelen wegens MKZ opgeheven.

Onderzoek van de politie en de Algemene Inspectiedienst (AID) heeft geen aanwijzing opgeleverd voor fraude bij de besmetting met mond- en klauwzeer in Kootwijkerbroek, waar alle veebedrijven moesten worden geruimd nadat bij één dier MKZ was geconstateerd. In opdracht van justitie onderzocht een speciaal team hardnekkige geruchten dat een kalverhouder deze besmetting zelf had veroorzaakt. Na het horen van veertig getuigen meent het OM dat hiervoor geen enkel bewijs is.