4.000 agenten politie extra bij invoering euro

De politie zet vanaf half december 4.000 extra politieagenten in bij de introductie van de euro. Eind van dit jaar en begin volgend jaar moeten miljarden guldens in munten en biljetten worden vervangen door euro's. De politie houdt rekening met extra overvallen, straatroven, witwasserij en vervalsingen.

Dit heeft politiecommissaris M.Beuving gisteren bekendgemaakt namens de Raad van hoofdcommissarissen. De politie gebruikt het voetbaltoernooi Euro2000 en de millenniumwisseling als voorbeeld voor haar plan van aanpak. Met de 4.000 man extra hoopt Beuving, binnen de Raad verantwoordelijk voor de veiligheid ten tijde van de komst van de euro, dat de politie duidelijker zichtbaar op straat aanwezig zal zijn. ,,Opdat mensen veilig over straat durven met hun geld.''

De Belgische politie beschikt over aanwijzingen dat de introductie van de euro gepaard zal gaan met een toename van criminaliteit. ,,We hebben informatie uit het criminele milieu dat bendes bezig zijn zich van zware wapens te voorzien voor overvallen op transporten van de euro'', zegt de gerechtelijk directeur van de Belgische federale politie, Glenn Audenaert. Woensdagochtend vond de Belgische politie bij diverse huiszoekingen in Brussel zeer zware wapens, waaronder een raketwerper. Een tiental personen werd gearresteerd. De wapens waren bestemd voor een buitenlandse criminele bende die voorbereidingen zou treffen voor een serie overvallen op geldtransporten. Met de komst van de euro nemen transporten de komende maanden toe, wanneer de bevoorrading van banken op gang komt.

Volgens Audenaert was het in Brussel gevonden wapentuig bestemd voor een bende in een buurland van België. ,,Het gaat niet om Nederland'', voegt hij eraan toe. Volgens hem zoeken criminele bendes ook naar antitankwapens om de effectiviteit van hun overvallen te vergroten. Audenaert zegt ,,niet verrast'' te zijn door de ontwikkelingen. ,,Wij nemen de dreiging heel ernstig'', aldus deze politietopman. ,,Onze opsporingsactiviteiten zijn er op georganiseerd.''

Ook de Nederlandse commissaris Beuving zegt klaar te zijn voor een verhoogde activiteit van criminelen tegen de tijd dat de euro wordt ingevoerd. ,,Wees erop voorbereid dat de politie is voorbereid'', waarschuwde hij de criminelen.

Beuving verwacht niet veel organisatorische problemen bij het vrijmaken van de 4.000 politiemensen. De extra agenten komen uit het totale politiebestand van 42.000. Agenten blijven in hun eigen wijk surveilleren, maar gaan ,,met andere ogen kijken''. Er worden bijvoorbeeld minder verkeerscontroles uitgevoerd en een agent die normaal boeren controleert op verboden bestrijdingsmiddelen concentreert zich nu op europroblemen.

Om méér `blauw op straat' te krijgen, moeten overuren worden gemaakt en worden verloven ingetrokken. Dat gaat in de periode tussen half december en eind januari wel lukken, schat de Raad van Commissarissen. Later kunnen wel problemen ontstaan, Mensen kunnen hun overuren uitbetaald krijgen, maar sommigen zullen de voorkeur geven aan vrije tijd. Dat was bij sommige korpsen ook duidelijk merkbaar na Euro2000, aldus de woordvoerder, waarbij de politie-inzet twee keer zo klein was.

Het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima op 2 februari volgt kort op de eurodrukte. De Raad weet dat daar ook grootschalige inzet nodig is. ,,Dat zal lastig worden'', aldus een woordvoerder. ,,Maar we kunnen als politie niet zeggen dat we het niet doen.''

HOOFDARTIKEL: pagina 7