Zwarte Sambo

Ook ik ben dol op de Gouden Boekjes, en blij dat ze verkrijgbaar blijven. Een ongewijzigde Nederlandse herdruk van Sambo, het kleine zwarte jongetje (NRC Handelsblad, 15 juni) kan echter echt niet meer. Het racisme is in dit boekje vooral ras- en kleurbewustheid. Op elke bladzijde opnieuw lezen we over de kleine Sambo alleen maar dat hij zwart is. Ja, maar hij is toch ook zwart? Natuurlijk kan je dat best een keer noemen. Voor het verhaal is zijn kleur echter niet belangrijk.

De nadruk op huidskleur is er in de Amerikaanse versie aan toegevoegd, in een tijd waarin rassenscheiding wettelijk geregeld was. Die tijd is nu voorbij. Vandaar dat in vele landen inmiddels herdrukken zijn verschenen met een paar kleine wijzigingen in de tekst, zoals Paul Steenhuis ook schrijft. Grappig boekje blijft beschikbaar, iedereen tevreden, zou je zeggen. Daarom is het wonderlijk dat juist de Nederlandse uitgever Dik Broekman zo stellig is over een ongewijzigde herdruk, dus met de racistische connotaties. Welk belang is hiermee gediend?

    • Dienke Hondius