Werk

Mijn neef-die-niet-wil-deugen werkt voor onbepaalde tijd als een soort enquêteur. In een te renoveren stadswijk inventariseert hij per huis het aantal kamers met hun afmetingen. Hij doet dit op uren die hem schikken, nog net niet 's nachts.

Vorige week belde hij aan bij een min of meer monumentaal pand. Een stokoude, moeilijk lopende en tevens deftige mevrouw deed open en bood hem – nadat hij zich had gelegitimeerd – een kopje thee aan met drie koekjes. Gezeten aan de keukentafel spraken ze lange tijd over koetjes en kalfjes en tenslotte kon hij beginnen met zijn werk. ,,Ga maar gerust overal naar binnen'', zei de gastvrouw, ,,en daar in de kast staat de stofzuiger''.

En toen? Toen heeft hij het hele huis opgemeten én gestofzuigd. Van onder tot boven. Het komt nog best in orde met mijn neef.

    • Simone Kramer