WAO-plan wekt woede van bonden

De vakbonden dreigen uit het overleg over de WAO te stappen als de Tweede Kamer het ontslagverbod voor zieke werknemers opheft. Dat hebben FNV, CNV en Unie MHP in een brief aan het CDA laten weten. ,,We hebben de brief aan het CDA gestuurd, omdat die partij het maatschappelijke middenveld zo belangrijk vindt'', zegt FNVbestuurder A. Jongerius.

Een Kamermeerderheid van VVD, D66 en CDA wil dat het mogelijk wordt dat zieke werknemers die niet meewerken aan hun terugkeer naar werk, kunnen worden ontslagen. Deze gelegenheidscoalitie heeft hiertoe een amendement op de Wet verbetering poortwachter ingediend, die deze en volgende week in het parlement wordt behandeld.

Volgens de vakbonden frustreert de Kamer hiermee de onderhandelingen over de WAO die net zijn begonnen in de Sociaal-Economische Raad. De SER gaat het kabinet adviseren over het rapport van de commissie-Donner over de toekomst van de WAO. ,,De Kamer is selectief gaan winkelen uit het rapport-Donner. Dat is zeer onverstandig'', zegt Jongerius.

Volgende week maandag bepalen de verschillende bonden van de FNV of zij inderdaad uit het overleg zullen stappen.

De ruzie in de paarse coalitie over het ontslagverbod is nog niet gesust. PvdA en VVD bleven gisteren in het Kamerdebat lijnrecht tegenover elkaar staan.

Het kabinet zou vanmiddag antwoorden.