TUINAGENDA

Bevelandse tuinen

Rondom Goes op Noord-Beveland zijn in de maanden juni en juli negen tuinen opengesteld voor het publiek. In Goes kan een stadstuin worden bezocht en in Kloetinge zijn vier zeer uiteenlopende tuinen te bekijken, o.a. een Terptuin en een Engelse Tuin. Tijdens de open dagen kan in 't Kloetings Tuincafé een consumptie worden genuttigd.

*Zeeuwse tuinpracht in Bevelandse tuinen, 21 t/m 24 juni en 7 en 8 juli. De meeste tuinen zijn geopend van 10-17u. De entreeprijzen variëren van ƒ2,50 tot ƒ7,50. Folder met beschrijving van de tuinen bij de meeste VVV's om Zeeland en m.n. in Goes. Inl www.bevelandsetuinen.nl

Kasteel `Lunenburg'

In de tuin van Kasteel Lunenberg staan imposante oude bomen, zoals de sequoia, moerascypres, eiken, kastanjes en platanen. In 1985 zijn de tuinen opnieuw aangelegd, in samenwerking met de Engelse schrijfster Caroline Tisdall. In de grijze tuin staan beelden van zomer en winter tegenover elkaar. Er is een blauwe tuin, een varentuin en een `potager', een ouderwetse moestuin.

*Open dagen Kasteel Lunenburg, Langbroekerdijk, Nederlandbroek. Op 23 en 24 juni van 10-17u. Entree ƒ7,50.

Tuindagen Vollenhoven

Landgoed Vollenhoven, een buitenplaats uit begin 1800, beschikt, behalve over een uitgestrekt park, nog over een oranjerie en een moestuin met oude gerestaureerde kassen. Tijdens de tuindagen zijn er verkoopstands en worden er rondleidingen gehouden. Ook wordt er advies gegeven over natuurvriendelijk tuinieren.

*Tuindagen Landgoed Vollenhoven, Utrechtseweg 59, De Bilt. Op 23, 24 en 25 juni, 10-17u. Entree ƒ10, tot 12 jr gratis. Inl 030-2200032 of www.landgoedvollenhoven.nl

Limburgse Kwekerijdag

De Botanische Tuin in Kerkrade is een Engelse landschapstuin uit 1939, naar een ontwerp van de bekende tuin- en landschapsarchitect John Bergmans. Onlangs zijn twee nieuwe thematuinen geopend, die zijn te bezichtigen tijdens de Tweede Limburgse Kwekerijdag op 1 juli. Nederlandse en Belgische kwekers bieden niet-alledaagse planten en noviteiten te koop aan, waaronder geurplanten en kruiden, bijzondere bolgewassen, kuipplanten, rozen en schaduwplanten. Dit jaar wordt het aanbod aangevuld met fruit- en leibomen, buxus, alpine planten, passiflora en bijzondere heesters.

*Tweede Limburgse Kwekerijdag op 1 juli van 10-17u. Botanische Tuin Kerkrade, St. Hubertuslaan 74, Kerkrade West. Inl 045 - 5415615. Entree ƒ7,50 tot 12 jr gratis. Toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Kasteelbezoek

Vanaf station Arnhem vertrekt de bus naar Huis Bingerden te Angerlo. Na de ontvangst met koffie of thee en cake kan worden gewandeld door park en tuinen, en kunt u een bezoek brengen aan de fraai aangelegde moestuin. In de Oranjerie van Huis Bingerden volgt een tweegangen lunch. Dan volgt de busrit naar De Steeg voor een bezoek aan de tuin van Kasteel Middachten. Tot slot is er een rondleiding door Kasteel Middachten, dat sinds kort is opengesteld voor het publiek.

*Busexcursie Huis Bingerden en Kasteel Middachten. Vr 29 juni van 9u30-17u. Prijs ƒ150 pp incl. vervoer, warme lunch, consumpties. Aanmelden door per brief of e-mail met naam, adres en woonplaats te sturen naar Artifex Travel, Herengracht 342, 1016 CG te Amsterdam. Na ontvangst van betaling van ƒ155 op giro 617780 van Artifex, Amsterdam, krijgt u de bevestiging. Inl Artifex, Brenda Leenders 020-6208112

Tea in Nunspeet

De Kijktuinen van tuinarchitectenbureau Goedegebuure in Nunspeet staan op 22 en 23 juni in het teken van de High Tea dagen. Tijdens deze dagen zijn de tuinen in Engelse sfeer gebracht, met veel aandacht voor gazons, rozen, tuinornamenten, kuipplanten en tuinaankleding. Bezoekers krijgen gratis koffie en thee en kunnen er terecht voor `country-life producten en -diensten'.

*Kijktuinen Goedegebuure, Kienschulpenweg 26, Nunspeet. T/m okt ma t/m za 10-17u. Entree ƒ10 (tot 12 jaar ƒ6). Inl 0341-260656 of www.kijktuinen.nl High Tea op 22 en 23 juni.

Oude cultuurgewassen

In het Openluchtmuseum in Arnhem worden oude cultuurgewassen geteeld, zoals vlas, cichorei, paardenbonen, spurrie en kaardebol. Sommige gewassen worden al enige tijd niet meer geteeld, andere leiden een nieuw leven als sierplant of in biologisch brood (spelt). In de avonduren zijn er rondleidingen onder begeleiding van deskundige gidsen. De bezoeker kan kiezen tussen een wandeling door de Kruidentuin en de Kwekerij of de Oude cultuurgewassen.

*Nederlands Openluchtmuseum, Schelmseweg 89, Arnhem. Avondrondleidingen t/m 14/8, start 19u. Entree ƒ6 (parkeren gratis) Inl 026-3576100 of www.openluchtmuseum.nl

Geurgeraniums

Pelargoniums, in de volksmond ook wel ten onrechte geraniums genoemd, hebben vaak heerlijke geuren. De bladeren geuren naar ananas, chocolade, pepermunt, citroen, kaneel en nog allerlei andere lekkere luchtjes. Van de echte geraniums geurt alleen de Geranium macrorrhizum. In het weekeinde van 23 en 24 juni organiseert kwekerij Tuingoed Foltz haar jaarlijkse Pelargonium- en geraniumdagen. De neus is een onmisbare hulp bij het maken van een keuze uit het ruime aanbod van deze geurplanten. Eveneens kan worden gewinkeld in het gebruikelijke aanbod van de kwekerij. Tijdens deze dagen zijn ook de kweekbedden, de salviatuin en de moestuin geopend voor het publiek.

*Pelargonium- en geraniumdagen bij Tuingoed Folz, Hereweg 346, Meeden (a.d. oude doorgaande weg tussen Veendam en Winschoten). Op za 23 en zo 24 juni van 10-17u. Toegang gratis. Inl 0598-635000. De kwekerij is gewoonlijk geopend van wo t/m za.

Lezing en muziek

Kwekerij De Egelantier heeft op zondag 1 juli een open dag, met een lezing door Lammert Koning over zijn plantenontdekkingsreizen in verre landen. Tijdens de high tea is er zang door Wies Bouman onder begeleiding van Cas Straatman op de piano.

*Kwekerij De Egelantier, Verlengde Boterdijk 10, Paterswolde. Aanvang lezing 14u. Aanvang high tea 15u30. Entree ƒ12,50 incl high tea. Inl 050-3095418.

Kasteel Middachten

In de maand juli is de Oranjerie van Middachten ingericht als theeschenkerij en wordt elke zondag een koffieconcert ten gehore gebracht (o.m. L'Chaim, Sexteto Canyengu en het Faso Blazersensemble). De tuinen rondom Middachten geven een mooi overzicht van drie eeuwen tuinkunst. In 1900 legde Hugo Poortman de gesloten tuinkamers aan die nu nog te zien zijn. Verder heeft Middachten een verdiepte tuin met vazen vol eenjarigen, een rozen- en eenkruidentuin.

*Kasteel Middachten, De Steeg. Entree: tuin ƒ7,50 of ƒ12,50 (incl kasteelbezoek). Concert op 1, 8, 15, 22 en 29 juli om 11u30. Toeslag van ƒ7,50 op tuinentree. Inl 026-4954998.

Zeeuwse tuinen

Het fenomeen Open Tuinen is 23 jaar geleden begonnen in Zeeland. Ontelbare bezoekers hebben hier inspiratie opgedaan voor hun eigen tuinen. Foto's van de tuinen verschenen in tuinboeken, -bladen en televisieprogramma's. Van deze `tuinen van het eerste uur' zijn er nog twee opengesteld voor het publiek, de Kempenhof en de Tintelhof.

*Zeeuwse tuinen, za 7 en zo 8 juli 10-17u. De Kempenhof, Zuiverseweg 4, Domburg. Inl 0118-581647. De Tintelhof, Golsteinseweg 24, Veere. Inl 0118-614520. Entree ƒ 7,50, tot 12 jr ƒ3.

    • Marion van Eeuwen