Spanje

San Juan

Van 23 op 24 juni is het feest in Spanje, tot diep in de nacht. Gevierd wordt de geboortedag van de heilige Johannes de Doper, San Juan voor Castilianen, Sant Joan voor Catalanen. Johannes de Doper was de zoon van Elizabeth, een nicht van Maria. Hij doopte volgens de overlevering Christus in de Jordaan. De heiligendag van Johannes valt samen met het begin van de zomer, dat van oudsher met vreugdevuren werd gevierd. Zo ook nu nog. In Alicante bijvoorbeeld is het meer dan een week lang feest met grote vuren, maar ook Barcelona staat aan de vooravond van de heiligendag op z'n kop. Binnen en buiten wordt gedanst, gegeten en gedronken, op straten en pleinen ontploft het vuurwerk (pas op voor vuurwerk dat van de balkons wordt gesmeten!). Centra van feestelijkheden zijn onder meer de heuvels Tibidabo en Montjuïc en de stranden waar op massale strandfeesten wordt gedanst op levende muziek. Nacht van 23 op 24 juni, in heel Spanje.

PHotoEspaña 01

Voor de vierde keer wordt in Madrid PhotoEspaña gehouden, een internationale fotomanifestatie die zich elke aflevering verder in omvang en kwaliteit ontwikkelt. Op verschillende locaties in de stad, in galeries, musea, treinstations, de botanische tuin en andere openbare ruimten worden 66 exposities gehouden waarin bekende en onbekende fotografen vertegenwoordigd zijn. Het thema van PhotoEspaña 2001 is Desde el Sur (vanuit het zuiden): de wereld verandert, door wereldwijde migratie vermengen verschillende culturen zich en zo ontstaat de behoefte aan een herwaardering van begrippen als Noord-Zuid en culturele identiteit. Behalve exposities zijn er ook workshops en bijeenkomsten met muziek en drankjes. Madrid, diverse locaties. T/m 15 juli. Inl 00-34913601320/http://www.photoes.com).

Kinderen

Twee tips voor wie Barcelona aandoet met de kids. Het aquarium biedt een voor Europa ongeëvenaarde verzameling van wat er allemaal in de Middellandse Zee en daarbuiten leeft en zweeft. In 21 bassins zijn meer dan 360 verschillende soorten zeedieren te zien, waaronder bont gekleurde tropische vissen, sierlijke roggen en gevaarlijke roofvissen. Een van de hoogtepunten is een wandeling in de 80 meter lange glazen tunnel door het haaienbassin. Voor kinderen tussen 5 en 13 jaar is er een speciaal programma waarbij ze tientallen dingen kunnen ruiken, horen, bekijken en aanraken. Zo is er een ontdekkingstocht door een scheepswrak onder water. In de nieuwste aanwinst Planeta Aqua zijn pinguïns, piranhas en krokodillen te bewonderen. Aquarium. Moll d'Espanya, Port Vell. Ma-vr 9.30-21u, za en zo 9u30-21u30. Inl 00-34932217474/http://www.aquariumbcn.com.

Bij het hoog op een heuvel gelegen pretpark Tibidabo bevindt zich het Museu de la Ciència, een wetenschapsmuseum dat er alles aan doet om ook de kleinsten het naar de zin te maken. Voor kinderen van 3 tot 7 jaar is er een zaal ingericht waarin ze kunnen spelen en experimenteren. Vanaf 10 jaar kunnen ze in het Planetarium genieten van films over de ruimte. Een speciale expositie laat zien hoe de vormen in de natuur door mensen worden overgenomen in allerlei ontwerpen, van speelgoed tot stedelijke architectuur. Museu de las Cièncias, C/Teodor Roviralta 55, Barcelona. Di-zo 10-20u. Inl 00-34932126050.

En verder

Alessandro Mendini, interactieve design-tentoonstelling t/m 22 juli in Museu des Arts Decoratives, Barcelona 00-34932805024; Ludwig Mies van de Rohe (1886-1969), meubelontwerpen t/m 29 juli in Museu de les Arts Decoratives, Barcelona 00-34932805024; Oblidats per Noè (vergeten door Noach), geschiedenis van grote zoogdieren t/m 14 okt in Museu de Zoologia, Barcelona 00-34933196912.