SHUGGIE OTIS

Als Shuggie Otis al enige bekendheid geniet, dan niet door zijn platen. Hij is de zoon van de bekende rhythm and blues-ster Johnny Otis en vertoonde op zeer jeugdige leeftijd al zoveel talent als gitarist, dat hij jamde met Frank Zappa en door de Rolling Stones gevraagd werd om Mick Taylor te vervangen. In plaats daarvan maakte hij in 1974 Inspiration Information, een bijzondere plaat die destijds onopgemerkt bleef, maar vooral in bepaalde muzikantenkringen een cultstatus verwierf.

Nu de plaat opnieuw is uitgebracht, valt gemakkelijk in te zien waarom Otis begin jaren zeventig zijn tijd ver vooruit was. Dat geldt niet alleen voor het prominente gebruik van de ritmebox, de voorvader van de later alomtegenwoordige drumcomputer, die bij hem partij krijgt van mooi vloeiende gitaarpatronen en dunne, maar des te karakteristieker zang. Hij legt een psychedelisch waas over de in aanleg funky ritmepatronen en blijkt daarmee een geestverwant van Sly Stone en Curtis Mayfield en een voorloper van Prince. Ook Otis speelde hier vrijwel alle instrumenten, op de strijkers- en blazersarrange-menten na, zelf.

De eerste helft van de plaat liegt er al niet om, maar vooral de nummers die destijds kant twee vormden geven reden tot verbazing. In instrumentals experimenteert hij er op los, met veel gevoel voor abstractie. Uit `Ping!' valt gemakkelijk af te leiden waarom de latere postrock-groep Stereo-lab een album Peng! noemde. De plaat wordt aangevuld met vier nummers van het eerdere album Freedom Flight, waaronder het origineel van Strawberry Letter 23, later een hit voor de Brothers Johnson.

Shuggie Otis: Inspiration Information (Luaka Bop 72438-50473-2-9) distr. Virgin

    • Jacob Haagsma