Selectie Theater

ITs Festival

Tien dagen lang zijn in Amsterdam voorstellingen van theater- en dansscholen uit Nederland, Slowakije, België, Cuba en elders te zien. 21 t/m 30 juni Amsterdam, NES-Theaters. Inl 020-5277613.

Holland Festival

Veel buitenlands toneel op het Holland festival dit jaar. Deze week: Boris Godoenov uit Rusland, de toneelversie geschreven door Poesjkin. T/m 24 juni, Amsterdam, Westergasfabriek. In on it uit Canada, dialoog tussen twee toneelschrijvers. 23 t/m 26 juni Amsterdam, Theater Bellevue. Oraculos uit Colombia, éénpersoons zoektocht door een zintuigenprikkelend doolhof. Res verplicht 020-5307110. T/m 30 juni Amsterdam, Loods 6.

`t Barre Land

In het Utrechtse festival Unreal City speelt `t Barre Land minder bekende werk van Anton Tsjechov: Onreine treurspelers en melaatse dramaturgen, Over de schadelijkheid van tabak, Zwanenzang, Platonov en Langs de grote weg. De dichters Toon Tellegen en Tonnus Oosterhoff lezen Tsjechov voor, en discussieren, samen met strafpleiter Eugène Sutorius, over de Russische schrijver. Daarnaast speelt `t Barre Land de nieuwe voorstelling Tête à Tête. Met muziek van Maarten Ornstein, Naft en Fanfare Ciocarlia. T/m 23 juni Stadsschouwburg Utrecht. Inl 030-2324125 of www.barreland.nl

10 Jaar Aluin

Theatergroep Aluin viert 10-jarig bestaan met drie dagen feest, met opvoeringen van Medea, HET, en De Heilige Antonio van Grunberg. Verder spelen op het jubileum het Syndicaat, DOX en cabaretgroep Bolder en Plante. 27 t/m 30 juni Utrecht, Theater Kikker. Inl 030-2319666.

Circus Shakespeare

In Hal 4 van de Utrechtse Jaarbeurs organiseert Zuidelijk Toneel Hollandia een theatrale jaarmarkt, met acrobaten, clowns, en een opvoering van Shakespeare's Timon van Athene. T/m 23 juni. Inl 030-2302023.

Rex

Oedipus naar het heden vertaald, in een compacte musical-bewerking van Ad en Koen van Dijk, met Ryan van den Akker of Maaike Widdershoven, Rob Pelzer en Wim van den Driessche. Raak getypeerde hoofdpersonen, stijlvolle enscenering en een paar memorabele liedjes. T/m 22 juli Amsterdam Nieuwe de la Mar.

En verder

City Mini & Maxi als middelpunt van feestelijk variété met muzikale slapstick, acrobatiek, jongleerkunst, tapdans, transformatie-magie en spectaculair stuntwerk van skaters. T/m 29 juli nieuwe Luxor-theater, Rotterdam; 42nd Street Een musical als een schuimtaart, met massale tapdans, weelderige tableaus en vakwerk van Angela Schijf, Mariska van Kolck, Bart Oomen en Gerrie van der Klei. T/m 24 juni Eindhoven Stadsschouwburg.