Selectie Muziek

Slava!

Het Amsterdamse festival Slava! rond de Russische dirigent en cellist Mstislav Rostropowitsj gaat in het Amsterdamse Concertgebouw de laatste week in. 22 juni 20u15: kamermuziek van Arensky, Sjostakowitsj en Brahms; 23 juni 20u15 Concertgebouworkest olv Seiji Ozawa met Rostropowitsj als cellist; 25 en 26 juni 19u30 masterclasses van Rostropowitsj' echtgenote de sopraan Galina Visjnevskaja; 28 juni 19u15 een openbaar interview met Rostropowitsj voorafgaande aan een concert om 20u15 van het Concertgebouworkest met Ivan de Verschrikkelijke van Prokofjev. Inl www.concertgebouworkest.nl; res 020-6718345.

Schütz

De Musikalische Exequien van Heinrich Schütz worden 24 juni 15u15 in de Amsterdamse Oranjekerk (Tweede Van der Helststraat) olv Jeroen Spitteler uitgevoerd door het Vocaal Ensemble Photonen in een programma waarin voorbeelden klinken van de drie baroktradities, die van invloed waren op de muziek van J.S. Bach. Naast de Duitse barokraditie zijn het die van Italië (waarvan Vivaldi's Magnifcat klinkt) en die van Frankrijk (met Charpentiers Litanies de la Vierge als voorbeeld). Het concert wordt begonnen met het orgelstuk Ballo del Granduca van de Amsterdammer Sweelinck.

Koorbiënnale

De Internationale Koorbiënnale in Haarlem duurt voort t/m 24 juni met op 22 juni 23u een Nachtwake in de Josephskerk met het Fins Radio Kamerkoor; 23 juni 15u30 in de St. Bavo: Evensong in de St. Bavo met het Kings College Choir uit Cambridge; 24 juni 17u een slotconcert in het Haarlemse Concertgebouw met het Groot Omroepkoor en het Nederlands Kamerkoor. Inl en res 023-5121212.

Psalmenfestival

Het Psalmenfestival in de Leidse Pieterskerk, biedt oa op 28 juni 20u15 een concert van Cappella Figuralis olv Jos van Veldhoven (oa Schütz en Sweelinck), op 29 juni 20u15 een concert van Vocaal Ensemble The Gents olv Peter Dijkstra (psalmen in de Engelse liturgie) en op 30 juni 20u15 een concert van het Leiderdorps Kamerkoor olv Peter Dijkstra (Ein Deutsches Requiem van Brahms). Inl www.psalmenfestival.nl en 071-5142584.

Koorfestival

Van 28 juni t/m 2 juli vindt in Arnhem het Internationaal Koorfestival plaats met o.a. gratis concerten op open podia in de binnenstad en op 1 juli 14u een openluchtconcert in Park Sonsbeek. Inl www.snk.nl.

Rumor

Het Utrechtse Rumor beleeft 22 juni zijn 21ste aflevering in theater Kikker op de Ganzenmarkt 14. De avond opent met de Amerikaanse sampler en elektronica-specialist Matthew Ostrowski, gevolgd door het Ab Baars Trio en gasten, die hun programma `De Boksers' opvoeren. Afsluiter is het Tied & Tickled Trio uit Duitsland, dat elektrische jazz en dub vermengt met postrock en techno.

Murray, Doyle & Silva

Voor de serie `helden van weleer' heeft het BIMhuis drie veteranen uit de free jazz uitgenodigd. Drummer Sunny Murray, saxofonist Arthur Doyle en bassist Alan Silva wekken op 22 juni de geesten van Albert Ayler en Sun Ra tot leven.

World Port Jazz Festival

Rotterdam is weer een festival rijker en in dit geval is het een jazzfestival van aanzienlijk formaat. Gedurende het hele weekend treden op vijf overdekte podia op de Kop van Zuid muzikanten uit binnen- en buitenland op. Het programma noemt onder andere Elvis Costello, Richard Galliano & Michel Portal, Courtney Pine, Archie Shepp, Yonderboi en de Senegalese meesterdrummer Doudou N'Diaye Rose.

Paul Stocker Bug Band

Nog een keer mag Paul Stocker zijn mannen laten opdraven als huisband van het BIMhuis. In deze laatste van vier optredens, dat plaatsvindt op 27 juni, draait het om de composities van Afrikaanse componisten.

Parkpop

Het grootste popfestival van Nederland biedt interessante nieuwe namen als Sonia Dada en Saul Williams naast de beproefde festivalattracties Anouk, Venice en Fun Lovin' Criminals. Ilse de Lange warmt het podium 's middags op voor de discoshow van Wipneus & Pim. 24 juni vanaf 13u Zuiderpark, Den Haag (gratis toegankelijk).

Black Crowes

Het gerucht gaat dat Neil Young (zelf op 21 juni in Ahoy') bij zijn jonge vrienden van The Black Crowes op het podium zal verschijnen, waarmee de flashback naar de jaren 70-rock (Aerosmith ontmoet The Faces en Flying Burrito Brothers) compleet is. Actrice Goldie Hawn, sinds kort de schoonmoeder van Black Crowes-zanger Chris Robinson, zet haar zangcarriére elders voort. 24 juni Paradiso, Amsterdam.