Selectie Musea

Brueghel

Over zijn leven is nagenoeg niets bekend. Veel werk liet hij kort voor zijn dood verbranden. Van wat aan tekeningen aan Pieter Bruegel de Oude (ca. 1527-1569) werd toegeschreven, is de laatste decennia een fors deel afgevallen. En dan geniet hij ook nog de reputatie van een boertige grappenmaker. Museum Boijmans Van Beuningen toont een uitgebreid overzicht van zijn werken op papier: 54 van de in totaal 60 overgebleven tekeningen en zo'n 80 gravures, plus vele grafische bladen van navolgers. Schaatsvermaak, zeegezichten, panorama's van de Alpen, bruiloften en vechtpartijen, bijbelse en allegorische scènes.

Pieter Brueghel de Oude. Meestertekenaar t/m 5 aug in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Di-za 10-17u, zo 11-17u.

J.J.P. Oud

Niet Rem Koolhaas maar J.J.P. Oud (1890-1963) was in de twintigste eeuw de eerste moderne sterarchitect van Nederland. Vooral toen hij als ontwerpend architect binnen de Gemeentelijke Woningdienst van Rotterdam werkzaam was, van 1918 tot 1933, ontwikkelde Oud zich op papier als een gedreven polemist en theoreticus. Hij raakte intensief betrokken bij De Stijl, ontpopte zich als de toonaangevende ontwerper van het moderne wonen en hield voordrachten in binnen- en buitenland over zijn in werkelijkheid ongeëvenaarde woningbouw in Hoek van Holland (1924-1927), in Rotterdam (Kiefhoek, 1925-30) en van de vijf huisjes die hij voor de Weissenhofsiedlung in Stuttgart (1927) had ontworpen. Die sleutelwerken zijn nu onderdeel van een grote overzichtsexpositie in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam. Voor het NAi was de prominente rol van de Amerikaanse architect Philip Johnson (1906) in het leven en werk van Oud aanleiding om hem een architectonisch object te laten ontwerpen waarmee hij achteraf zijn visie geeft op het werk van Oud.

J.J.P. Oud - Philip Johnson, een dialoog t/m 9 sept in het Nederlands Ar chitectuurinstituut, Museumpark, Rotterdam. Di 10-21u, wo t/m za 10-17u, zo 11-17u.

De Dood

Schrijvers en vooral dichters zijn vanouds de hofleveranciers van de dood, van het voorbije. Boutens dichtte zijn prachtige vers over de `goede dood' en J.C. Bloem voelde zich meer verwant met de dood dan met het leven. Het Letterkundig Museum wijdt een fraaie, tot nadenken stemmende expositie aan dit onderwerp en geeft een beeld van het sterven van schrijvers en het, altijd weer onverwachte afscheid, dat hen werd bereid. Van de talloze schrijvers wier doodsberichten in fraai gebouwde glazen doodskisten liggen uitgestald, zijn velen allang vergeten. Het museum mag dan misschien een mausoleum zijn van duizenden vergeten en honderden niet-vergeten schrijvers, een expositie als deze maakt duidelijk dat de dood geen onderscheid maakt. Vergeten in de slaap der eeuwen. Schrijvers en de dood t/m 18 nov in het Letterkundig Museum, Pr Willem-Alexanderhof 5, Den Haag. Di t/m vr 10-17u; za/zo 12-17u.

foto's

In het Rijksmuseum zijn 88 foto's te zien uit de collectie van de Nederlandse verzamelaar Manfred Heiting. Zijn verzameling geldt als een van de mooiste ter wereld en bevat afdrukken van het werk van vrijwel alle beroemde fotografen uit de geschiedenis zoals Fox Talbot, Alfred Stieglitz, August Sander, André Kertész, László Moholy-Nagy en Man Ray.

Portretten en stillevens, foto's uit de Manfred Heiting Collectie t/m 24 juni in het Rijksmuseum, Stadhouderskade, Amsterdam. Dag 10-17u.

En verder

Fred Holland Day, fotograaf van het symbolisme t/m 24 juni in het van Goghmuseum, P. Potterstraat 7, Amsterdam. Dag 10-18u; Karel Appel 80 jaar; drie exposities, een overzicht van werk op papier t/m 2 sept in het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di t/m zo 11-17u. Schilderijen uit de afgelopen 20 jaar t/m 24 juni in het Stedelijk Museum, P. Potterstraat 13, Amsterdam. Di t/m zo 11-17u. Sculpturen 1937-2000 t/m 13 aug in het Cobramuseum, Sandbergenplein 1, Amstelveen. Do t/m zo 13-17u; Richard Tuttle. Werken op papier uit de verzameling museum Overholland t/m 24 juni in het Stedelijk Museum, Amsterdam. Di t/m zo 11-17u; Ikiro be alive, hedendaagse kunst uit Japan van 1980 tot heden t/m 8 juli in Kröller-Müller Museum, Houtkampweg 6, Otterlo. Di-zo 10-17u.