ROBOT WARS (4/4)

In Engeland is Robot Wars zeer populair. Voor het volgende televisietoernooi hebben zich 4700 roboteers ingeschreven (www.robotwars.co.uk). De BBC, die de serie produceert en uitzendt, organiseert nu overal in Engeland gevechten. Alle gevechten worden voor een live publiek opgenomen. Het publiek krijgt zo een kans om de robots die ze van tv kennen in het echt te zien. Sommige robots, zoals de 280 kilo wegende Sir Killalot en Matilda (116 kilo), zijn zo geliefd dat de BBC ze nu verkoopt als bouwpakket.

Ook de opnamen voor de Nederlandse versie van Robot Wars van BNN vinden in Engeland plaats. BNN is erg tevreden over de keurdag die afgelopen zaterdag op de campus van de Technische Universiteit in Eindhoven plaatsvond, zegt voorlichtster Suzan Damen. ,,Iedereen was erg enthousiast. Ik vind het fantastisch om te zien dat mensen zoveel tijd en energie in hun robot steken.'' De voorbereidingstijd voor de selectiedag was slechts vijf maanden. BNN heeft geadverteerd op het web en in tijdschriften als Kijk en De Ingenieur. Sommige deelnemers vinden dat BNN ze wel wat meer tijd had mogen geven. ,,Ze hadden vorig jaar al gezegd dat er een Nederlandse Robot Wars zou komen, maar toen was het nog niet zeker. De organisatie is niet zo goed'', zegt een deelnemer die zijn robot wel op tijd afkreeg.

De uitzendingen van de Nederlandse Robot Wars beginnen in december.

    • Marie-José Klaver