RIGATONI MET LENTEGROENTEN

Onlangs gaf ik een recept voor jonge prei met ansjovisvinaigrette. De aanleiding daartoe vormden superslanke preitjes die ik op een markt in Zuid-Frankrijk kocht. Ik vertelde hoe veel werk het was om die preien schoon te maken, maar dat de smaak alles vergoedde. Kort na het plaatsen van het recept kreeg ik een brief van een lezeres die ook zulke preitjes (dit keer in de Bourgogne) op een markt had gekocht en bereid. Toen ze aan Franse vrienden vertelde dat ze de prei had gegeten moesten die smakelijk lachen. De slanke preitjes zijn bedoeld om in de tuin te planten en later te oogsten!

Doe de boter en olijfolie in een grote, zware koekenpan en verhit op een laag vuur. Schep er de knoflook door en laat onder af en toe omscheppen een paar minuten fruiten tot die net goudgeel is. Voeg wortels en prei toe en bak circa 4 minuten. Schep er de rest van de groenten, behalve de tomaten, door. Bestrooi met zout en peper, leg het deksel op de pan en laat circa 5 minuten bakken. Schep er de tomaten door en laat onder af en toe omscheppen nog 5 tot 10 minuten bakken tot alle groenten bijtgaar zijn. Giet er als het mengsel dreigt uit te drogen wat water, bouillon of tomatensap bij.

Kook intussen de pasta bijtgaar in een grote pan gezouten, kokend water. Giet de pasta af, maar laat er nog wat kooknat aan hangen. Schep de pasta om met het groentemengsel in de pan en laat al omscheppend in de saus doorwarmen. Schep er de basilicum door en maal er nog wat peper over. Doe alles in een dienschaal en geef er de Parmezaanse kaas apart bij.

    • Kim Maclean