`Publiek eiste hoofd Irakees'

Het Leeuwarder openbaar ministerie heeft de Iraakse asielzoeker Ali Hussein H., die anderhalf jaar geleden werd opgepakt op verdenking van moord op de 16-jarige Marianne Vaatstra, louter onder druk van de publieke opinie aangehouden.

Dit zegt de Leeuwarder zaaksofficier R. de Graaf in de documentaire `In nacht fan 800 dagen', die zondag op Nederland 1 door Omrop Fryslân wordt uitgezonden. In de documentaire zegt De Graaf dat al tijdens het onderzoek voorafgaand aan de arrestatie van de Irakees (26) duidelijk werd dat hij niet de moordenaar kon zijn, omdat hij ten tijde van de moord niet in Friesland was.

De Graaf zegt dat de Irakees daarom ,,niet meer interessant'' was. ,,In een normaal onderzoek had ik dat kunnen zeggen, maar nu was dat onmogelijk. We stonden onder druk van de publieke opinie. Daar ben ik heel eerlijk in.'' Volgens De Graaf was de Irakees ,,door de media gebombardeerd als verdachte''.

Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde werd op 1 mei 1999 verkracht en vermoord in een weiland bij Veenklooster. De moordenaar is tot op heden niet gevonden. De Irakees woonde in het asielzoekerscentrum in Kollum en vertrok de maandag na de moord met onbekende bestemming. Hij werd in oktober na acht weken rechercheren aangehouden in Istanbul. Tegen de man was een internationaal opsporingsverzoek uitgevaardigd. DNA-onderzoek pleitte hem kort na zijn aanhouding vrij.

De Graaf verklaart in de documentaire verder dat justitie onder grote druk werkte. ,,Dit werd een nationaal onderzoek, waarmee iedereen zich, inclusief de minister van Justitie, bemoeide.''

In de streek waren velen ervan overtuigd dat de dader in het asielzoekerscentrum gezocht moest worden. Persofficier O. Brouwer zegt desgevraagd dat er ,,ophef'' was over de Irakees. ,,In De Telegraaf en in het programma van Peter R. de Vries werden foto's van hem getoond. Als we hem niet hadden aangehouden, hadden we anderhalf jaar lang moeten horen waarom we hem hadden laten lopen. Je had honderd keer kunnen roepen dat hij niet de moordenaar kon zijn, maar niemand had dat geloofd.''

    • Karin de Mik