`Privatisering ziekenhuizen en scholen'

De Britse koningin Elizabeth heeft gisteren het startschot gegeven voor de tweede termijn van de regering-Blair met een troonrede die de nadruk legt op hervorming van gezondheidszorg, onderwijs, politie en justitie.

Onder de 24 wetten die ze aankondigde bevinden zich voorstellen voor privatiseringen in ziekenhuizen en scholen. Samen met de eerder toegezegde miljarden-investeringen moeten die hervormingen de prestaties van de publieke sector verbeteren.

`Blair II' staat onder grote druk snel resultaten te laten zien, zoals dalende wachtlijsten in de zorg, betere overlevingscijfers bij het behandelen van kanker, en betere prestaties in het middelbaar onderwijs. De vertrekkende Conservatieve oppositieleider William Hague zei in het debat na afloop van de Queen's Speech dat ,,het Britse volk de regering een tweede kans heeft gegeven'' en ,,nu eist dat ze haar beloftes waarmaakt''. Blair zei dat hij zich daarvan terdege bewust was. Vakbonden lieten weten dat de voorstellen voor privatisering op weerstand kunnen rekenen en dreigden met stakingen.

De regering belooft ook zware misdaad harder aan te pakken. Een nieuwe Criminal Justice Bill omvat onder meer het vorig jaar al opgeworpen voorstel om vrijgesproken verdachten in moordzaken opnieuw voor de rechter te brengen als nieuw bewijs aan het licht komt. Het afschaffen van het zogeheten ne bis in idem- of double jeopardy-principe zou een nieuw proces in de moord op de zwarte tiener Stephen Lawrence (1993) mogelijk kunnen maken. De vermoedelijke daders moesten door juridisch knoeiwerk worden vrijgesproken. De regering beloofde ook drugshandelaars, hooligans en zedendelinquenten harder te straffen.

Door de nadruk op de publieke sector bevatte de troonrede weinig `specialistische' wetgeving. Parlementariërs mogen opnieuw stemmen over het afschaffen van de vossenjacht, en het Hogerhuis zal verder worden hervormd tot een deels gekozen, deels benoemde kamer. Andere door `Blair I' aangekondigde wetten hebben de rede niet gehaald. Zoals een algeheel verbod op tabaksreclame, het vrijgeven van sluitingstijden in de horeca, een wet om regionale besturen te versterken en voorbereidende wetgeving voor een referendum over toetreding tot de euro. In een prestigieuze lezing in de City onderstreepte minister Brown (Financiën) gisteravond nog eens dat de regering de euro ,,bedachtzaam en behoedzaam'' benadert en niet van plan is ,,hoeken af te snijden'' bij eventuele toetreding.