Overleg LTO over prijs vlees

Landbouworganisatie LTO Nederland zal op korte termijn in overleg treden met vertegenwoordigers van slachterijen en supermarkten over de hoge consumentenprijzen voor varkensvlees. ,,Supermarkten moeten een grotere verantwoordelijkheid nemen bij de inkoop van vlees, nu is alleen de prijs leidend'', aldus een woordvoerder van LTO.

De Consumentenbond adviseert LTO zelfs een klacht in te dienen bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) over de hoge varkensvleesprijzen. Het onderzoek van de NMa zou zich moeten toespitsen op mogelijke prijsafspraken tussen slachterijen die varkensvlees leveren. De Consumentenbond vindt het ,,raar'' dat er ,,blijkbaar op de markt iets gaande is, maar dat dat niet leidt tot andere prijzen''. De bond heeft zelf echter geen concrete bewijzen dat een van de marktspelers de mededingingsregels zou overtreden.

LTO voelt vooralsnog weinig voor een NMa-onderzoek. De organisatie maakt zich kwaad over de hoge prijs van varkensvlees in de supermarkten, terwijl de varkenshouders nog steeds een lage prijs krijgen voor hun varkens.

Uit onderzoek blijkt dat de varkensprijzen in Nederland de afgelopen maanden explosief zijn toegenomen. Slachterijen en grootwinkelbedrijven zouden de lage prijzen ten tijden van de mond- en klauwzeercrisis nu compenseren, maar laten daarbij na ook boeren een hogere prijs voor het varkensvlees te bieden.

Volgens voorzitter J. Ramekers van de slachterorganisatie COV hebben slachterijen geen belang bij prijsafspraken, omdat varkenshouders bij hogere prijzen uitwijken naar het buitenland.