`Nu of nooit' in baggerstrijd

In de bouw- en baggeroorlog doet Heijmans een vijandig bod op HBG. Heijmans begint een charmeoffensief en biedt HBG's bestuursvoorzitter een baan aan. ,,Reigersman is een geschikte vent. Maar wel té emotioneel.''

Dolfijn wilde de bouwactiviteiten van Walrus al eerder overnemen, maar Pinguïn lag dwars. Gelukkig voor Dolfijn kwam Zeehond met een bod dat aandeelhouders van Walrus niet konden weerstaan.

Het lijkt een vreemd fabeltje, maar dat was het niet voor bestuursvoorzitter Joop Janssen van Heijmans. Het concern dat gisteren bekend maakte HBG over te willen nemen, heeft de afgelopen maanden in het diepste geheim geopereerd, en verzon — enigszins overdreven — codenamen voor de bouw- en baggerconcerns. Heijmans noemde zichzelf naar de publiekslieveling onder de dieren, de dolfijn. De grote, logge walrus stond voor bouwgigant HBG. Ballast kreeg de code `pinguïn' mee. En Boskalis, dat een bod op HBG's baggeronderdeel heeft uitstaan, was de zeehond.

Hoewel Walrus niet de meest vleiende schuilnaam is die je aan iemand kan toekennen, probeert Janssen van Heijmans nu bestuursvoorzitter Carel Jan Reigersman van concurrent HBG het hof te maken. ,,Het is een geschikte vent. Ik heb altijd goed met Carel Jan op kunnen schieten'', zegt Janssen. ,,En ik hoop dat dit zo blijft. Ik zal proberen me zo netjes mogelijk te gedragen. Als Reigersman over de eerste schrik heen is, zal hij inzien dat je van emotionele zaken als bedrijfseer geen brood kunt eten. Reigersman is rationeel ingesteld, maar de afgelopen weken was hij té emotioneel.'' Janssen lijdt al ruim een jaar aan beenmergkanker en heeft daar nooit een geheim van gemaakt. Hoewel de ziekte nu onder controle is, werkt de bestuursvoorzitter nog steeds halve dagen. Dat maakt zijn rol als leidende man in het nieuwe concern onderwerp van discussie.

Welke rollen ziet u weggelegd in het nieuwe bestuur voor Reigersman en uzelf?

,,Voor mijzelf zie ik natuurlijk een heel reële rol in een nieuw bestuur. Maar ik ben al wel iets ouder dan Reigersman. Ook met andere bestuurders van HBG is er voldoende kwaliteit in huis. Laat ik het zo zeggen: ik reken op een goede samenwerking en sluit het zeker niet uit dat een HBG'er mijn opvolger wordt binnen de nieuwe onderneming. En stel dat er voor mij geen plek zou zijn: ach, dat is dan pech gehad.''

Is het wel verstandig de bouwactiviteiten van HBG over te nemen op het moment dat het vooral met de Duitse deelnemingen slecht gaat?

,,Wij hebben in onze sommetjes over HBG rekening gehouden met die problemen in Duitsland. We trekken daarin enkele miljoenen guldens uit voor voorzieningen voor het bedrijf Wayss & Freitag. Verder denkt de HBG-directie dat het Duitse bouwonderdeel volgend jaar break-even zal draaien. Volgens onze berekeningen moet daar zeker nog twee jaar bovenop.''

Hoe is de interesse in HBG gegroeid?

,,Begin 1999 hebben we uitgebreid studie gedaan naar HBG. Toen was ons nog niet duidelijk of het concern voldoende voorzieningen had getroffen voor de slecht lopende bouwactiviteiten in Duitsland. Ook onze grootte was toen nog te beperkt. Inmiddels hebben we een flink aantal overnames gedaan.

In het voorjaar van 2000 besloten we de studie te actualiseren, en wilden we een poging wagen HBG over te nemen. Plotseling deed baggeraar Boskalis stappen in HBG's richting, en besloten we ons kruit droog te houden tot de baggeroorlog geluwd was. Ondertussen hebben we enkele malen geprobeerd met HBG te praten, maar hierop werd nooit gereageerd. Maar nu maakt HBG bewegingen die onomkeerbaar kunnen zijn. Daarom móesten we nu wel reageren en een doorbraak forceren. Het was nu of nooit.''

    • Freek Staps