Nederland koopt antitankwapen Israël

Het kabinet zal naar verwachting morgen besluiten om een Israëlisch antitankwapen aan te schaffen. De departementen van Defensie, Economische Zaken en Buitenlandse Zaken hebben volgens bronnen op de departementen alle ingestemd met de koop van de Gill-raket.

Een minderheid van de Tweede Kamer bestaande uit D66, GroenLinks en de SP acht het echter ongepast de Gill te bestellen. Ze vrezen dat Nederland hiermee het militair-industriële complex stimuleert en aldus indirect de spanningen in het Midden-Oosten helpt vergroten.

De coalitiepartijen PvdA en VVD alsook oppositiepartij CDA hebben echter geen bezwaren tegen de order. Ze wijzen erop dat er geen economische boycot van Israël van kracht is. Volgens hen maakt het in dat opzicht niet uit of Nederland nu fruit of wapens in Israël koopt. Zij zien geen problemen zolang Israël zich netjes houdt aan de afspraken over de eventuele herexport van Nederlandse technologie via de met Israël afgesproken compensatieorders.

Defensie gaf uiteindelijk de voorkeur aan de Gill van het Israelische bedrijf Rafaël boven de concurrerende Javelin-raket van het Amerikaanse Lockheed-Martin. Het gaat om een order waarvoor het ministerie van Defensie 580 miljoen gulden heeft gereserveerd. Hoeveel de 297 afvuursystemen en 2400 Gill-raketten gaan kosten is niet bekend, maar bronnen op Defensie melden dat de Gill aanmerkelijk goedkoper is dan de Javelin.

In ruil voor de order zal Israël compensatieorders bij Nederlandse bedrijven plaatsen voor een zelfde bedrag. Hiervan zal naar verwachting vooral Thales Nederland profiteren, het vroegere Hollandse Signaal.

Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) koesterde aanvankelijk bedenkingen tegen de order. Hij vreesde dat Israël Nederlandse technologie, die het via de compensatieorders in handen zou krijgen, kon doorspelen aan landen, die de high-tech zelf van Nederland niet zouden krijgen. Hierbij gaat het om staten als Noord-Korea en sommige voormalige Sovjet-republieken. Tijdens een recente ontmoeting met de Israëlische minister Peres in Luxemburg kreeg Van Aartsen echter garanties dat dergelijke transacties niet zonder instemming van Nederland zouden geschieden.