Lachend ondergaat Rotterdam verlies

Alsof de hockeysters van Rotterdam hun bescheiden ambities wensten te onderstrepen, ging zondag, na de eliminatie van het modale Kampong in de halve finales van de play-offs, de champagne van hand tot hand. Zo groot was de opluchting bij de grootste club van Nederland (1.776 leden), die dit seizoen zo graag de macht van Den Bosch wil breken. Het had weinig gescheeld of de meiden hadden elkaar op de schouders genomen en een potsierlijk dansje in de middencirkel gemaakt.

Gisteren, na de 2-1 nederlaag tegen Den Bosch in het eerste finaleduel uit de best-of-three-serie om de landstitel, bleven ongepaste uitingen van vreugde achterwege, en daar was dan ook alle reden toe. Want Rotterdam, winnaar van de reguliere competitie, liet na de titelverdediger voor eigen publiek voor schut te zetten. ,,Twee keer scoren en het was zo goed als zeker gedaan vandaag'', constateerde interim-coach Frank van Duivenbode na afloop.

Den Bosch nam tegen de verhouding in een 1-0 voorsprong, dankzij een treffer van Ageeth Boomgaard. Een minuut later zorgde Eefje Verheijden toch voor de gelijkmaker van Rotterdam (1-1). In plaats van de kansen koelbloedig af te ronden, liet Rotterdam zich na rust in slaap sussen. Om drie minuten voor tijd alsnog de tol te betalen voor die lankmoedige houding, toen international Ageeth Boomgaardt de beslissing forceerde door een afgeslagen corner op bijna klinische wijze in het doel te pushen. Verheijden trof voor Rotterdam nog wel doel, maar de treffer werd afgekeurd. Zaterdag gaan beide ploegen op herhaling in Rotterdam, een dag later mogelijk gevolgd door een beslissingsduel.

Een weddenschap heette de reden te zijn waarom de Rotterdamse hockeymeiden alvast een voorproefje namen op de tweestrijd met titelverdediger Den Bosch en gretig van de champagne snoepten. Met die dwaze actie kwam onbewust de zwakke stee aan het licht van de club die voor het eerst in 76 jaar een gooi doet naar de landstitel: strijden om het kampioenschap is Rotterdam vreemd.

Ook gisteren was een dag om snel te vergeten. Blijmoedig incasseerde Rotterdam de nederlaag in en tegen Den Bosch, in de rotsvaste overtuiging dat de ploeg zaterdag en zondag de zaken alsnog kan rechtzetten. ,,Komend weekeinde maken we het af, zeker weten'', blufte interim-coach Van Duivenbode op een toon die weinig tegenspraak duldde.

Vraag is hoe Rotterdam dat voor elkaar denkt te boksen. Het taaie Den Bosch, sinds drie jaar heer en meester in de vrouwencompetitie, is dit seizoen niet meer de ongenaakbare kampioen van weleer. Maar in tegenstelling tot Rotterdam beschikt de ploeg over de flair en ervaring die een topclub kenmerkt. Geen van de vijf internationals speelde gisteren een grootse wedstrijd, integendeel bijna. Maar veelzeggend genoeg trok de ploeg van trainer-coach Herman Kruis de wedstrijd, zonder één moment te imponeren, in de slotfase alsnog naar zich toe.

Van zoveel daadkracht kan Rotterdam vooralsnog slechts dromen. Drie opgelegde kansen kreeg centrumspits Karlijn Petri gisteren voor rust, maar die waren niet besteed aan de neo-international. Illustratief voor het gebrek aan ervaring was bovendien de wijze waarop het eerste doelpunt van Den Bosch tot stand kwam. Een dit seizoen eerder beproefde strafcornervariant van de stick van specialiste Boomgaardt werd niet of nauwelijks verdedigd.

Dat moet ook voormalig Rotterdam-coach Caroline van Nieuwenhuyze tot haar schrik hebben geconstateerd. Officieel is de rol van de oud-international uitgespeeld. Maar insiders weten beter: in het zicht van de glorie is de invloed van Van Nieuwenhuyze (33) overduidelijk aanwezig. Dat is niet zo verwonderlijk, want de voormalige verdedigster heeft de selectie al geruime tijd onder haar hoede en speelde met een aantal van hen zelfs nog samen. Van Duivenbode (,,Een ad-hocmannetje die graag wat mag roepen'') weersprak die suggestie gisteren niettemin met klem. ,,We hebben overleg, maar uiteindelijk beslissen Kees en ik.''

Toch zijn de belangen groot. Het bestuur van Rotterdam koestert ambitieuze plannen en de recente degradatie van de mannenploeg was dan ook een streep door de rekening. Komende zomer volgt de verhuizing, als gevolg van de aanleg van het HSL-spoor, naar de deelgemeente Hillegersberg. Zeven velden telt het nieuwe complex. Het hoofdveld wordt uitgerust met 2.500 overdekte zitplaatsen, zodat de club in de nabije toekomst een gooi kan doen naar internationale wedstrijden.

Een club met zoveel pretenties zint op een titel. Druk zegt Van Duivenbode niet te voelen. ,,Het bestuur laat mij met rust en ook aan die meiden heb ik geen kind. Die weten wat ze willen en laten zich door niets of niemand van de wijs brengen.'' Dat mag zo zijn, maar het kan niet anders of de interim-coach zal na bestudering van de video-beelden beseffen dat zijn ploeg een kans voor open doel heeft laten liggen.

    • Mark Hoogstad