KPN onderhandelt met Belgacom

Telecombedrijf KPN stuurt aan op een snelle fusie met zijn Belgische branchegenoot Belgacom. Goldman Sachs, de zakenbank die KPN adviseert, heeft een fusievoorstel ter goedkeuring aan de Belgische overheid voorgelegd.

Dat schrijft de Belgische zakenkrant L'Echo. De beurskoers van KPN liet vanochtend voor het eerst in weken weer een belangrijke stijging zien: met maximaal 8 procent tot ongeveer 6,20 euro.

Volgens een woordvoerder van KPN is Belgacom ,,een van de partijen waarmee verkennende gesprekken worden gevoerd''. Het telecombedrijf onthoudt zich verder van commentaar. Belgacom laat weten ook met verschillende telecombedrijven in gesprek te zijn over samenwerkingsverbanden.

KPN (omzet in 2000 ruim 13 miljard euro) zou bereid zijn tot een fusie met Belgacom (omzet 4,6 miljard euro) op basis van gelijkwaardigheid, aldus L'Echo. Het hoofdkantoor van de combinatie komt, met instemming van KPN, in Brussel en de bestuursvoorzitter wordt een Belg, zo behelst het fusieplan volgens de zakenkrant, die geen bronnen noemt. ,,Dat zijn inderdaad punten waarover in het geval van besprekingen overeenstemming moet worden bereikt'', aldus de KPN-woordvoerder.

De Belgische krant schrijft dat er op dit moment boekenonderzoek wordt gedaan ,,op regeringsniveau''. De Belgische regering, die voor de helft eigenaar is van Belgacom, staat over het algemeen positief tegenover een fusie, aldus L'Echo. Wel zouden er zorgen bestaan over de schulden die KPN inbrengt in het nieuwe bedrijf. Het Belgische ministerie van Telecommunicatie wil ,,geen commentaar'' geven. Een ander mogelijk struikelblok zijn KPN's activiteiten in België op het gebied van mobiele telefonie. Belgacom is ook al actief op dat terrein. Beide bedrijven hebben eerder dit jaar ook een Belgische licentie voor geavanceerde mobiele telefonie (UMTS) gekocht.

De waarde van het KPN-aandeel wordt al weken gedrukt door het bericht dat het telecombedrijf mogelijk – met korting – nieuwe aandelen gaat uitgeven in een poging om uit de financiële problemen te komen.

Fondsbeheerders zeiden gisteren tegen persbureau Bloomberg dat KPN, voordat het aandeelhouders om nieuw geld vraagt, meer eigendommen moet verkopen en het management dient te vervangen, naar voorbeeld van British Telecom. Afgelopen dinsdag werd een emissie van nieuwe aandelen succesvol afgerond door het Britse telecombedrijf, waar vorige maand president Iain Vallence vertrok.