Kohl hoeft Berlijn niet te redden

Even leek het erop dat de Berlijnse Republiek de comeback beleefde van Helmut Kohl. ,,Ik heb mijn leven toch voor niets geleefd, als ik me er nu niet mee zou bemoeien'', zei de oud-kanselier deze week op tv. De `kanselier van de eenwording' liet de kijkers weten zich ,,volop'' in de komende strijd voor de Berlijnse verkiezingen te willen storten.

,,Niemand'' behalve Wolfgang Schäuble en hij hadden er zo voor gevochten, dat Berlijn de nieuwe hoofdstad werd. Dan kon hij het niet over zijn kant laten gaan dat iemand als mijnheer Gysi, van de ex-communistische PDS, misschien burgemeester zou worden. Het zou Kohl ,,groot plezier'' doen als hij ten strijde kon trekken tegen de `Fidel Castro' van Berlijn. Communisten zijn toch niets anders dan ,,rood gelakte fascisten''.

Hier was een Kohl aan het woord, die na het zwart-geld-schandaal bijna vergeten was: het politieke roofdier. Het is geen geheim dat Kohl een stokje heeft gestoken voor de kandidatuur van zijn `politieke vriend' Schäuble. Zondag had Kohl nog tijdens een dineetje op de Berlijnse CDU-fractieleider Frank Steffel ingepraat: ,,Frank, je moet het doen''. Enkele uren later stuurde de CDU de 35-jarige Steffel als kandidaat voor het burgemeesterschap in de ring.

Papa ante portas, schreven de Duitse kranten. Hij is er weer. ,,Dat ontbreekt er nog maar aan'', commentarieert de cartoonist van Der Tagesspiegel, die Kohl uit de huid van een leeuw laat kruipen met de tekst Ich bin ein Berliner. Maar de vlieger gaat niet op. De Berlijnse CDU hielp Kohl gisteren uit de droom. Het zwart-geld-schandaal is nog niet vergeten.

,,Mijnheer Kohl zal niet met Steffel over de straten en pleinen trekken'', liet de CDU-secretaris resoluut weten. Hij mag op 13 augustus, bij de 40-jarige herdenking van de bouw van de Muur, een praatje houden. En daar blijft het bij. ,,Steffel is de toekomst''. Als ,,partijsoldaat'' heeft de CDU Kohl niet meer nodig.