KINDERAGENDA

Parade

Tante Wies vindt dat haar nichtje een wonderkind is. Ze reist heel het land door om audities te doen met dit bijzondere kind: voor soaps, reclamespots, musicals en nog veel meer. Het nichtje is een kind om trots op te zijn. Tenminste, zolang ze maar doet wat tante van haar wil..... Op het mobiele theaterfestival De Parade is er iedere middag van alles voor kinderen te doen, zien, horen en beleven. Vanaf 15u `s middags is er een doorlopend programma en kan je bijvoorbeeld naar de theatervoorstellingen Tante & Wonderkind, Olislaegers en Luteijn, Artjes (G)expositie. En verder Helden & Boeven in het Filmhuis met spannende, grappige en bizarre films, iedere zondag vanaf 16u30 liedjes van Sesamstraat t/m Limp Bizkit met de Lollies (als je zelf met de band wil meespelen op het podium geef je dan om 15u30 op), schilderen in het Kinderatelier, op wereldreis door de danswereld en poffertjes bakken in het poffertjespaleis. De Parade begint in Rotterdam op 23 juni en reist via Den Haag en Utrecht naar Amsterdam.

*Kinderparade van 4 t/m 12 jaar van za 23 juni t/m zo 1 juli in het Museumpark, Rotterdam. Van za 7 t/m zo 15 juli in of rond het Malieveld, Den Haag. Van za 21 t/m zo 29 juli in Park Nieuwenoord, Utrecht en van za 4 t/m 19 aug in het Martin Luther Kingpark, Amsterdam. Kinder- en familievoorstellingen dag vanaf 15u. Tot 17u is de toegang tot het Paradeterrein gratis, van 17-19u ƒ5, na 19u ƒ7,50. Kinderen tot 12 jaar en 65+ gratis toegang. Op de Parade betaal je met muntjes, die je bij de kassa kunt kopen à ƒ1,50 per stuk. Activiteiten en voorstellingen kosten maximaal 5 muntjes. Inl 033-4654577 of www.deparade.nl.

Kinderboekenboot

Jet Boeke leest voor uit Dikkie Dik, Mylo Freeman uit Potje en Veronica Nahmias uit Boris & Kathinka. Zaterdag 23 juni varen nog veel meer schrijvers en illustratoren mee op Gottmers 4e Kinderboekenboot op het Spaarne in Haarlem, waar ze voorlezen uit boeken voor kinderen tot 6 jaar. De tocht duurt ongeveer een uur en er zijn vier opstaptijden: 10u, 11u30, 13u en 14u30. Kaarten à ƒ2,50 afhalen bij Kinderboekwinkel Kiekeboek, Gierstraat 6, Haarlem. Opstapplaats Spaarne 11 (t.o. het Teylers Museum).

Natuur

Hoe zoeken `speurbijen' naar voedsel, hoe vangt een zwaluw een mug en hoe kan je de afstand van onweer meten? Vanaf zondag 24 juni is er vanuit het Natuur- en Milieucentrum (NMC) De IJzeren Man in Weert een doe-speurtocht voor gezinnen met kinderen van 6 t/m 11 jaar. Bij de start ontvangen ze een avontuurlijke `landkaart', waarmee ze zelf gedurende 2 uur de route stap voor stap kunnen volgen. Onderweg moeten allerlei `beestachtige' opdrachten worden uitgevoerd, waarbij kinderen zich moeten verplaatsen in dieren.

*Gezinsnatuurspeurtocht vanaf zo 24 juni vanuit Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man, Geurtsvenweg 4, Weert. Behalve maandag is het NMC elke dag open van 13-17u, de toegang is gratis, maar de speurtochten kosten ƒ2,50 per kind voor leden van de Vereniging Natuurmonumenten en ƒ3,50 voor niet-leden. Inl 0495-524893.

Dino's

Afgelopen dinsdag kon je in de krant lezen dat Amerikaanse paleonthologen de botten van drie nieuwe dinosaurussoorten hebben ontdekt. Vooral de Notronychus, een tweevoetige planteneter die zo'n 100 miljoen geleden leefde, moet er vreemd uitgezien hebben met zijn lange armen en stevige klauwen aan voor- en achterpoten, een kleine kop, een lange nek en een flink uit de kluiten gewassen romp. Veel dichter bij huis, in de nieuwbouwwijk De Grienden in Puttershoek, zijn ook hele grote botten gevonden. Kunstenaar Mortiz Ebinger, die net op die plek een kunstwerk wilde plaatsen, begon een diepgaand onderzoek naar de botten. Hij denkt dat zulke enorme botten alleen maar van een dinosaurus kunnen zijn en daarom heeft hij een reconstructie gemaakt van de Griendosaurus. Zaterdag 23 juni tussen 16u30 en 19u is de feestelijke onthulling van de Griendosaurus en van 13 tot 16u zijn er ontdekkingstochten voor kinderen van 3 tot 12 jaar onder leiding van mensen van het Hoeksche Waards Landschap. Start: in het park tussen nieuwbouwwijk De Grienden en de Groeneweg in Puttershoek. Gratis toegang en limonade.

Glazenwassers

Op het dak van Villa Zebra in het Rotterdamse Museumpark maken 20 gek verklede glazenwassers zich dinsdag 26 juni om 14u klaar voor de bestorming van het Sophiakinderziekenhuis. Met rubberen boten worden ze vanaf Villa Zebra het water naar het ziekenhuis overgezet en daar proberen ze via ladders en hoogwerkers naar de ramen van het ziekenhuis te klimmen. Op de ramen schrijven ze dan de namen van de kinderen die in de kamer liggen, korte gedichtjes en plakken kleurige figuren op de ruiten. De bestorming is voor publiek (gratis) vanaf een speciale tribune in het museumpark goed te zien; de kinderen in het ziekenhuis volgen het spektakel via een live-uitzending op Sophia Kinder TV en natuurlijk via hun ramen. Inl 010-2409846.

Theaterfestival

Aardmannetjes, mollen, muizen en vogels vertellen vanuit een boom hun verhaal op de Grote Markt, zaterdag 23 juni om 13u, 15u en 16u.in Almere. Marjo Dames speelt De Vliegende Hollander, gezien door de ogen van het meisje Loos met accordeon (ook zaterdag om 13u, 14u30 en 15u30) en in het centrum van Almere is de trommelfiets van Patricia Suer te bewonderen, waar zij naar toegaat weet geen mens (zaterdag 13u30 en 15u). Tijdens het Almeerse Theaterfestival t/m zondag 24 juni zijn er voor kinderen allerlei voorstellingen. Op de Grote Markt staat een informatiebalie, de stadsomroeper loopt ook rond en op de website www.almeerse.theaters.nl staat het volledige programma. Inl ook 036-5339400.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987,

3009 TH Rotterdam.

Samenstelling: T. Schoemaker