Joop van den Ende duikt in het ouderenbeleid

Amusementstycoon Van den Ende is sinds vandaag lid van de adviescommissie Ouderen en Beleid. ,,Een vreemd gezelschap'', zei minister Vermeend vanmorgen bij de installatie.

Bijna twee maanden had hij er over getwijfeld. Toen minister Vermeend hem belde dacht hij: ,,Ik ben toch helemaal geen politiek of bestuurlijk persoon''. Maar Joop van den Ende trad toch toe tot het keurkorps van adviserend Nederland. ,,Ik denk dat ik met mijn kennis van de media wel wat kan verbeteren aan het imago van ouderen.''

Amusementstycoon Van den Ende (59) is sinds vandaag officieel een van de leden van de Taskforce Ouderen en Beleid. ,,Een vreemd gezelschap'', zei minister Vermeend vanmorgen bij de installatie van de taskforce. Want naast Joop van den Ende zitten onder meer makelaar Cor van Zadelhoff, oud-CDA-minister E. Brinkman, FNV-voorzitter Lodewijk de Waal en voormalig vredesactiviste Sieni Strikwerda in het gezelschap.

,,Ik ben wel politiek geïnteresseerd, maar ik wil zelf eigenlijk niets met politiek te maken hebben'', zegt Van den Ende in een kort gesprek tussen de eerste twee bijeenkomsten van de taskforce door. ,,Maar wij zijn gelukkig geen politieke commissie. We zijn zelfstandig.'' Een beetje geschrokken van het pak papier dat hij kort voor de eerste bijeenkomst had gekregen, was hij wel. Want Van den Ende heeft het druk. Hij is uit het mediaconcern Endemol en houdt zich nu vooral weer bezig met zijn oude vak: theaterproducties.

Minister Vermeend stelde de taskforce in om hem voor en periode van twee jaar te adviseren over hoe ouderen langer aan het werk kunnen blijven. Want ouderen zijn nodig op de arbeidsmarkt om de problemen die gepaard gaan met de vergrijzing van de bevolking het hoofd te bieden. Van den Ende werd volgens eigen zeggen vooral gevraagd om zijn kennis van de media. Ook de ouderenorganisaties wilden hem er graag bij, want hij is toch de man bij uitstek om een boodschap over te brengen.

Daar zegt Van den Ende zich ook vooral op toe te leggen. Want ouderenbeleid is ,,natuurlijk een hele complexe materie''. ,,Op iedere plek waar je aan een touwtje trekt, ontstaan meteen tien nieuwe vraagstukken''. Hij noemt het ook ,,wel een beetje schandelijk dat ouderen eerst massaal in de vut moesten en ze nu ineens economisch interessant zijn''. Van den Ende is er dan ook geenszins voor om ouderen te dwingen lang te blijven doorwerken. ,,Maar ik kan wel proberen over te brengen dat het heel plezierig is om actief te blijven.'' Hij gelooft ook niet dat de overheid zelf veel invloed heeft op het langer laten werken van ouderen. ,,Ik geloof in marktwerking.''

Zijn eerste daad in de taskforce was om een deel van het budget te besteden aan ,,een gedegen onderzoek'' naar de koopkracht van ouderen en de relatie hiermee met de reclamewereld. ,,We moeten laten zien dat ouderen een veel interessantere doelgroep vormen dan velen denken. Als je de media ziet dan lijk je na je 50ste niet meer mee te tellen.''

Twee jaar geleden zat Van den Ende zelf enige tijd ziek thuis. Burnout. Hoge bloeddruk. ,,Ik voelde mezelf een kasplantje. Ik zag me al op de fiets naar het pannenkoekhuis gaan. Of een golfcursus. Daar werd ik onpasselijk van. Iets van het gevoel van wat ik toen had wil ik vertalen naar concrete dingen.''

    • Herman Staal