Italië wil dialoog met tegenstanders van globalisering

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Renato Ruggiero, wil een dialoog met tegenstanders van globalisering, in de hoop zo gewelddadige rellen te voorkomen tijdens de top van de G8 (de belangrijkste acht geïndustrialiseerde landen) volgende maand in Genua.

Alle niet-gewelddadige demonstraties zullen zijn toegestaan, zei Ruggiero gisteren na overleg met zijn collega van Binnenlandse Zaken. ,,We zullen ons alleen verzetten tegen geweld. Ik ben al een paar dagen in Genua geweest om te praten met protestgroepen tegen globalisering. Ik heb veel respect voor deze organisaties en ik denk dat het feit dat zij kunnen protesteren, een belangrijke bijdrage kan leveren.''

Ruggiero is als voormalig president van de Wereldhandelsorganisatie WTO goed ingevoerd in de globaliseringsdiscussie. Hij heeft in die functie een reputatie opgebouwd als een harde, maar effectieve onderhandelaar.

Het Italiaanse kabinet vreest gewelddadige rellen zoals vorige week in Gotenburg. Er is zelfs voorgesteld de topontmoeting, van 20 tot 22 juli, te houden op een makkelijk te beveiligen havenpier, of op een cruiseschip op zee. Het nieuwe kabinet heeft besloten dat alles blijft zoals het is, met vergaderingen midden in het oude centrum van de stad. Dat wordt een gesloten zone (zelfs de geplande bruiloften zijn opgeschort), met daaromheen een veiligheidszone waarin niet mag worden gedemonstreerd.

Om tegenstanders ruimte te geven hun ideeën uit te dragen, wil de regering-Berlusconi vóór de G8 in Rome een ontmoeting organiseren met staatshoofden en regeringsleiders uit ontwikkelingslanden. Hiervoor zouden onder anderen de Zuid-Afrikaanse leider Nelson Mandela en de econoom Amartya Sen worden uitgenodigd.

Het Sociale Forum Genua is in principe bereid de dialoog met Ruggiero aan te gaan. De organisatie No Global Network liet vanuit Napels weten dat zij haar credo van geweldloos protest wil herzien na het harde optreden van de Zweedse politie tegen demonstranten. Als de politie gewapend de straat op gaat ,,kan niemand redelijkerwijze van demonstranten vragen om zich niet te verdedigen'', zo verklaarde de groep.

    • Marc Leijendekker