Invoering euro gaat gokkers geld kosten

De euro gaat verslaafden aan gokautomaten geld kosten. Het gemiddelde uurverlies voor de spelers van fruitautomaten en andere gokmachines zal namelijk toenemen van vijftig tot achtentachtig gulden. Deze stijging is het gevolg van de invoering van de euro, waardoor de inzet in de speelautomaten verandert.

Het College van toezicht op de kansspelen waarschuwt dat hierdoor grotere financiële problemen bij gokverslaafden zullen ontstaan. Vandaag is het jaarverslag van het College aan het kabinet aangeboden. Het kansspelbeleid valt onder minister Jorritsma (Economische Zaken, VVD).

Het probleem ontstaat omdat het kwartje, de huidige inzet bij speelautomaten, na 1 januari 2002 niet meer bestaat als de euro wordt ingevoerd. Er komt geen gelijkwaardige euromunt: het muntje van tien eurocent is iets minder, dat van twintig eurocent is aanmerkelijk meer waard dan een kwartje. Het kabinet heeft besloten dat het kwartje van de speelautomaten vervangen zal worden door twintig eurocent. Door deze inzetverhoging neemt het gemiddelde uurverlies voor een speler toe van vijftig tot achtentachtig gulden.

Volgens het College van toezicht strijkt de exploitant van de speelautomaten de extra winst op. Ook de overheid verdient aan de inzet van twintig eurocent via een hogere belastingafdracht.

    • Roel Janssen