HIER EN DAAR

IJsselmeer

De tentoonstelling `De Zoete Zee' in het Frisia Museum in Spanbroek toont werk van bekende Nederlandse fotografen zoals Eva Besnyö, Henk Jonker, Maria Austria, Ad Windig, Carel Blazer en anderen die de vernieuwingen, maar ook vervlogen tradities hebben vastgelegd van het leven rond het IJsselmeer.

*`De Zoete Zee' Frisia Museum, Spanbroekerweg 162, Spanbroek (bij Hoorn). 25 juni t/m 9 sept. Tijdens tentoonstelling fietshuur incl toegang museum: ƒ15 p.p. In het Museum lunches en rondleidingen, res 0226-351111. Catalogus ƒ49,50. www.frisia-museum.nl

Sotheby

Bij Sotheby's worden dinsdag 26 juni Hollandse, Franse, Duitse en Engelse meubelen uit de 18de en 19de eeuw geveild. O.a. kasten en kabinetten, tafels en stoelen, commodes, vitrinekasten en bureaus. Daarnaast kroonluchters, spiegels, lampvoeten en tapisserieën.

*Sotheby's Amsterdam, De Boelelaan 30, Amsterdam. Kijkdagen: 22 juni 10-20u, 21, 23 en 24 juni 10-16u. Veiling: di 26 juni 10u30 en 14u. Tel 020-5502205

Openluchtmuseum

Op zo 24 juni staat het Openluchtmuseum in Arnhem in het teken van traditionele sporten en spelen. Bezoekers kunnen meedoen aan oude sporten, pleinspelen en herbergspelen. Zo'n 120 verenigingen op dit gebied presenteren zich. Denk aan klootschieten, pierbollen, kegelen, kaaibakken en beugelen.

*Openluchtmuseum, Schelmseweg 89, Arnhem. 24 juni 10-17u. Toegnag: volw ƒ23,25, 4 t/m 12 jr ƒ15,50, 65+ ƒ22. Inl 026-3576111. www.openluchtmuseum.nl

Museumnacht

Op za 23 juni is het Museumnacht in Utrecht. In tal van musea kunnen bezoekers tot 2u 's nachts naar binnen. Je kunt gokken in het Spoorwegmuseum, Australische soaps kijken in het Aboriginal Art Museum, `loungen' in het Universiteitsmuseum, een kijkje achter de schermen nemen in het Centraal Museum, modeshows kijken in Museum Catharijneconvent en een optreden van Galileo Galileï volgen in Museum Sterrenwacht Sonnenborgh. In het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement wordt de dansorgelzaal omgetoverd tot een moderne danstempel en uit de dansorgels klinkt dit keer geen Weense wals of tango, maar pure `ambient techno'.

*Museumnacht Utrecht za 23 juni. Musea open van 22u-2u. Toegang alleen met passepartout dat voor alle musea geldt, te koop bij deelnemende musea, VVV en RonDom (ƒ25 in voorverkoop, ƒ30 tijdens Museumnacht).

Jazz

Zaterdag 23 juni en zondag 24 juni is op de Wilhelminakade van de Kop van Zuid in Rotterdam het eerste World Port Jazz Festival met vijf overdekte podia en een festivalmarkt. Avondvullende DJ- en performance-programma's van Floorfillers en The Auratones op 23 juni. Op 24 juni o.a. het Ed Verhoeff Trio, Loek Boudestijn en de West Coast Big Band. Vanaf 16u.

*World Port Jazz Festival, Kop van Zuid in Rotterdam Za 23 juni en zo 24 juni Kaarten ƒ35 per dag verkrijgbaar via Ticket Service op de grotere postkantoren, GWK-stationskantoren, VVV-kantoren en de bekende voorverkoopadressen ook via www.worldportjazz.nl

De Kersenroute

Fietsend genieten van fruit in de Betuwe? Tijdens de Kersenroute brengt men een bezoek aan een kersenboomgaard. Gidsen vertellen wetenswaardigheden over het gebied.

*Kersenroute. 22 juni vertrek 10u duur bij de VVV Rivierenland, vestiging Tiel, Tolhuisstraat 22-26. Duur `enkele uren'. Kosten ƒ27,50 pp incl lunch. Res VVV Rivierenland, 0344-677060.

Helikopters

Op zaterdag 23 en zondag 24 juni zullen 's middags tijdens het Hoeks Havenfestival door de Koninklijke Luchtmacht en het demonstratieteam van de Engelse Luchtmacht demonstraties worden gegeven boven de Nieuwe Waterweg. Verder zijn te zien schepen van het Gemeentelijk Havenbedrijf en het Loodswezen. De helikopters zijn 's morgens te bezichtigen op het terrein naast het Vispaleis. Tijdens het Havenfestival is er een platen- en CD beurs langs de Berghaven.

*Hoeks Havenfestival Kon.Emmaboulevard en Berghaven Rotterdam za 23 en zo 24 juni Za avond een muzikale show vanaf een ponton in de Berghaven, gevolgd door vuurwerk. Hoekse bands op za middag en rommelmarkt op zo middag op het Brinkplein.

Glerum

Kunst en antiek komen 26 en 27 juni bij Glerum onder de hamer. Juwelen en objets de vertu, verder Chinees en Japans porselein, Aziatica en Delfts aardewrk en Europees porselein; glas en kristal; varia en metalen; klokken, lampen en kronen en meubels. Onder de varia Indonesische krissen. O.a. een kris uit het Javaanse Solo tussen de 650 en 700 jaar oud uit de Majapahit-tijd. Het heft heeft naga- (Sanskriet voor slang) motieven. `Topkwaliteit' tussen de ƒ400-500.

*Glerum, Lekstraat 63, Amsterdam. Kijkdagen 21 t/m 24 juni 10-16u. Veiling di 26 juni 10u30 en 14u en wo 27 juni 10u30.