Groot-Brittannië

Architectuur

Morgen start de Architecture Week in Groot-Brittannië. Win advies in bij architecten over de herinrichting van een huis, wandel door een nieuwe woonwijk, bezoek een huis dat architecten voor zichzelf ontwierpen of woon een lezing bij van de grote inspirators van de Britse bouwkunst. Londen staat de hele week in het licht van de architectuur van de nieuwe of gerestaureerde kunst-paleizen: Royal Opera House, Tate Modern, British Museum, Somerset House en Dulwich Picture Gallery. Maar ook: de London Eye, eco-bouwen, opkomst van de wijk Hackney en toegang tot huizen en gebouwen waar publiek anders ongewenst is. 22 Juni t/m 1 Juli Architecture Week, www.archweek.org.uk & www.riba.org/archweek. Inl 09062922300 (alleen vanuit Groot-Brittannië).

James Gillray

Wie een Britse krant openslaat ziet dat James Gillray (1756-1815), de vader van de moderne politieke cartoon, nooit weg is geweest. De wereld als een ballon? Twee politici die de globe met een mes in plakken snijden? Een hondje met een mensengezicht aan een leiband? Gillray bedacht zulke beelden en moderne tekenaars als Steve Bell, Gerald Scarfe en Peter Brookes gebruiken ze nog steeds. Tate Britain laat tot 2 september zien hoe Gillray keek naar de politieke gebruiken in zijn eigen land en naar de Franse revolutie. James Gillray, The Art of Caricature t/m 2 sept in Tate Britain, Millbank, Londen SW1. Inl 00-442078878008 & www.tate.org.uk.

Kids Week

Kinderen zijn in het algemeen niet razend populair in Britse publieke gelegenheden, tenzij het natuurlijk een speciaal voor kinderen bedacht event is, dan moeten ze in grote getalen opdraven: Bums on seats, zoals de Britten ondubbelzinnig zeggen. Aangezien Londense zomers de grote musicaltheaters van hun jonge clientèle beroven is er een list bedacht om toch al die billen op die stoelen te krijgen: een kind tussen 5 en 16 jaar mag gratis naar binnen met iedere betalende volwassene. Wie in augustus in Londen met de familie naar The Lion King, Cats, The King and I, Mama Mia of My Fair Lady wil, kan in Kids Week voor een iets lager tarief terecht. Bovendien zijn er speciale backstage tours in die week. Vantevoren reserveren is aan te raden! 24 t/m 31 aug Kids Week, www.kidsweek.uk & 08704446066 (alleen vanuit Groot-Brittannië).

En verder

Vermeer and the Delft School t/m 16 sept in The National Gallery 00-442077472865 & www.nationalgallery.org.uk; t/m 12 aug Take one picture in de National Gallery 00-442077472885 & nationalgallery.org.uk; t/m 12 aug Morandi in Tate Modern, www.tate.org.uk & 00-442078878008; t/m 2 sept Rembrandt's Women, National Gallery of Scotland, Edinburgh, 00-441316246200/www.natgalscot.ac.uk en van 22 sept t/m 16 dec in de Royal Academy of Arts, Londen 00-442073008000/www.royalacademy.org.uk.