Gesprek met Belgacom zet KPN op winst

De grote telecomfondsen maakten vanochtend een volledig tegengestelde beweging door. Het aandeel KPN steeg met 8 procent, terwijl Versatel eenzelfde percentage moest inleveren. KPN zegt in gesprek te zijn met onder meer het nationale telefoonconcern van België, Belgacom. Het aandeel Versatel, dat vanochtend nog maar 2,63 euro waard was, moest na een koersval van bijna 15 procent op woensdag opnieuw inleveren.

KPN's deelneming KPN Qwest leek mee te stijgen met het aandeel KPN, het technologiefonds steeg met bijna 4 procent naar 9,02 euro. Kabelconcern UPC stond tegen het middaguur ruim 8 procent lager op 2,50 euro. De AEX-index steeg vanochtend licht, met 0,3 procent naar 553 punten. Het waren vanochtend de meer traditionele fondsen die het goed deden in de Amsterdamse AEX-index. De uitgevers VNU, Elsevier en Wolters Kluwer stegen alle en ook de financiële spelers ABN Amro, ING en Aegon gingen omhoog.

Gucci krabbelde in de vroege ochtend weer op na een paar slechte dagen. De producent van luxegoederen, onder meer van het merk Yves Saint Laurent, moest dinsdag een winstwaarschuwing afgeven. Het aandeel Gucci kelderde in een reactie. Vanochtend vroeg won Gucci 1 procent, maar toen concurrent Pinault Printemps Redoute bekendmaakte niet van plan te zijn Gucci over te nemen, moest het aandeel weer inleveren.

Het aan de Midkap-index voor middelgrote fondsen genoteerde Unit 4 maakte een onrustige ochtend door. Het Nederlands-Noorse softwareconcern steeg met 15 procent naar 15,30 euro. Het aandeel heeft de afgelopen maanden een flinke koersval doorgemaakt. Eind januari was het aandeel nog 27,10 euro waard.

Unit 4 maakte vanochtend bekend de groeiverwachtingen te handhaven. Unit 4 zegt te verwachten de winst dit jaar met 75 procent te laten groeien naar 215 miljoen euro (475 miljoen gulden). Ook de fusie met Agresso, die eerder dit jaar ingezet werd, zou volgens plan verlopen.

De aan de lokale markt genoteerde bouwconcerns Heijmans en HBG stonden vanochtend nog steeds onder invloed van de aankondiging van Heijmans een bod op HBG te doen. De anders zo stabiele koersen wonnen vanochtend voor hun doen flink aan waarde. HBG kon tegen het middaguur 2,8 procent bijboeken tot een koers van 18,45 euro. Beleggers zien het blijkbaar als positief dat HBG in een steeds moeilijker pakket komt te zitten. Het concern moet kiezen of het de voorgenomen fusie met de baggerdivisie van Ballast Nedam laat doorgaan, of dat het concern zich op laat delen door Heijmans en baggerbedrijf Boskalis. Het aandeel Heijmans, dat na de bekendmaking van het bod gisteren 7 procent moest inleveren, won vanochtend weer 4,8 procent terug tot 23,15 euro. Beleggers zijn blijkbaar in tweede instantie positiever over het voornemen van Heijmans een vijandig bod op HBG uit te brengen.

De beurzen in New York sloten gisteren met aanzienlijk winsten. Technologiebeurs Nasdaq won zelfs 1,9 procent aan waarde. De grote Europese beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs begonnen de dag slecht. In Duitsland waren vooral de chemiefondsen aan het zakken. De oorzaak daarvan lag bij het Duitse BASF, dat vanochtend liet weten tien vestigingen te sluiten.