Geheim adresje!

Een tuin wordt vaak gebruikt als dekmantel voor een commercieel evenement. Zo niet de Tuinmarkt van Hernen. Hier komt de ware liefhebber.

Kwekers die met hun tijd meegaan, houden een of meer malen per jaar kwekerijdagen, plantendagen, tuinmarkten, kwekersfestivals, gardenfairs of wat voor vlag zij verder ook maar op hun lading wensen te plaatsen. In de praktijk komen al die evenementen op hetzelfde neer: het zijn braderieën met soms een plantaardig tintje, met als treurig dieptepunt de Home and Garden Fair op het landgoed Beeckesteijn in Velsen, waar van alles te zien is, van antieke ligbaden tot Chinese windorgels, maar waar nauwelijks planten te vinden zijn. Het verschijnsel Home and Garden Fair wordt alleen naar de kroon gestoken door de Country Fair, een kermis waarbij de pitbull op het parkeerterrein even in de terreinauto moet wachten, terwijl baas en vrouw een antieke schommelstoel en tweedjasje kopen.

Maar het kan anders. De tuinmarkt van Hernen is een kleinschalig gebeuren, een smaakvolle markt waarop gedreven plantenkwekers en plantenverzamelaars hun botanische waar verkopen. Advies is gratis. De deelnemers zijn specialisten in uiteenlopende disciplines als het kweken van rotsplanten, exotische planten, schaduwplanten, bijzondere vruchtboomrassen, ouderwetse rozen, heemplanten of bladplanten. De tuinmarkt van Hernen wordt om het jaar georganiseerd door kwekerij De Brinkhof.

Kweekster Riet Brinkhof woont in een sfeervolle rietgedekte 17e eeuwse boerderij, omgeven door een tuin die nu op zijn mooist is, met bloeiende klimrozen die als guirlandes uit de oude fruitbomen naar beneden hangen. Een meer dan honderd jaar oude stoofpeer - St Remy - is volledig overgroeid door de sterkgroeiende klimroos Rosa filipes `Kiftsgate', die je alleen kunt planten als je een boom van minstens tien meter hoog als kapstok tot je beschikking hebt.

Hernen ligt net ver genoeg van de snelweg om geen last te hebben van verkeersgeraas. In de tuin van Riet Brinkhof maken kwinkelerende vogels in de oude vruchtbomen en kwakende kikkers in de vijver de idylle compleet. Achterin de tuin, aan het gezicht onttrokken door een wilgentenen vlechtwerk, is een kleine kwekerij. De toonbank waarop de gekochte planten worden ingepakt bevindt zich onder een afdakje dat bijkans bezwijkt onder de bloeiende klimroos `Paul's Himalayan Musk' die zo'n massieve muur van geur om zich heen heeft dat je je fiets er bijna tegenaan kunt laten leunen. Wie wil er nu nog met de touringbus naar Sissinghurst als we zulke tuinen in eigen land hebben?

De tuinmarkt wordt niet alleen gehouden onder de fruitbomen, maar ook langs de oprijlaan van het nabijgelegen kasteel Hernen, een middeleeuws kasteel dat uit omstreeks 1400 stamt. Het is een klassiek kasteel, zoals kinderen dat tekenen: vierkant, met vier hoektorens, verbonden door dikke muren, waarin de oude weergangen nog zichtbaar zijn. Kasteelhond Jytka, een vriendelijke Airdale, waakt op de hardstenen stoep tijdens mijn verkenningsbezoek.

Hernen ligt in het Land van Maas en Waal, dat vroeger een van de achterlijkste en meest geïsoleerde delen van Nederland was. Als het rivierwater hoog stond en de veren uit de vaart waren, kon je er alleen via Nijmegen komen. Toen zal dat misschien als een nadeel ervaren zijn, maar dankzij dat vroegere isolement is het Land van Maas en Waal nu een van de meest onbedorven streken van Nederland. Dorpen als Hernen, Batenburg en Appeltern zijn relatief ongeschonden en ademen de sfeer van de jaren vijftig. Alleen dat al maakt een reis naar Kwekerij De Brinkhof waard. En als uw partner niet in planten en tuinen geïnteresserd is, stuur hem of haar dan naar het oude loofbos op de opgestoven ruggen van rivierzand achter het kasteel. Het is een kleinschalig landschap waarin bos en hooiland elkaar afwisselen en waar de koeien tot hun buik in het hoge gras staan of onder een oude eik gezapig liggen te herkauwen. Net een schilderij van Albert Cuyp. Hernen is een goedbewaard geheim en het is dan ook met grote schroom dat ik deze lyrische zinnen schrijf. Ik wil de geschiedenis niet ingaan als de man die veroorzaakte dat dit dorp door toeristen werd platgelopen. Vergeet wat ik gezegd heb. Ga niet naar Hernen. Blijf op de snelweg. Krijg motorpech. Maak deze krant kwijt. Of verscheur de Agenda. Steek hem in brand. Of eet hem op.

Tuinmarkt Hernen, Kwekerij De Brinkhof, Dorpsstraat 46, Hernen. Za 30 juni 10-17u. Toegang ƒ5 incl tentoonstellingen van schilderijen van Theo Elfrink en foto's van Karola Feger in het kasteel. Kasteelrondleiding ƒ5. Inl. Riet Brinkhof 0487-531486. Kwekerij en tuin De Brinkhof zijn zonder tuinmarkt vr en za open.

    • Romke van de Kaa