Euronext wil 700 mln euro `ophalen'

Euronext, de fusiebeurs van Amsterdam, Brussel en Parijs, gaat voor 24 tot 27,50 euro per aandeel naar de beurs. In totaal wil de effectenbeurs zo'n 30 miljoen aandelen plaatsen, waarmee tussen 700 en 780 miljoen euro (1,5 tot 1,7 miljard gulden) moet worden opgehaald. De beurswaarde komt daarmee uit op rond de 3 miljard euro.

Dat heeft Euronext vandaag bekendgemaakt. Het beursbedrijf brengt 15 miljoen nieuwe aandelen en ongeveer 13 miljoen stukken van zittende aandeelhouders in de notering. Mocht de belangstelling groot zijn, dan volgt een extra uitgifte. Deze zogeheten greenshoe bestaat uit maximaal 4,3 miljoen stukken. Beleggers kunnen tot 4 juli inschrijven op de Euronext-aandelen. De exacte prijs wordt op 5 juli bekendgemaakt. Een dag later komt het aandeel in de handel.

Euronext richt zicht vooral op institutionele beleggers, zoals verzekeraars en pensioenfondsen. Zo'n 10 procent van de aandelen is bestemd voor particulieren. Voor het personeel heeft Euronext nog eens 3,5 miljoen aandelen opzijgezet. Voor deze stukken betalen zij 80 procent van de uiteindelijk vastgestelde introductieprijs. Euronext krijgt een notering aan de beurs van Parijs.

Franse aandeelhouders hebben een meerderheidsbelang (60 procent) in Euronext. De Nederlanders bezitten 32 procent en de Belgen 8 procent. De bestaande aandeelhouders (banken en effectenhuizen) hebben ingestemd met een verkoopverbod van een half jaar (lock up) van de meerderheid van hun stukken. Naar schatting vallen zo'n 13 miljoen aandelen die zij bezitten, niet onder deze regeling en zijn direct verhandelbaar. De free float van Euronext zal daardoor in totaal uitkomen op grofweg 35 procent van het totale aantal aandelen. Euronext wordt naar eigen zeggen in omzet de grootste beurs in Europa. Wereldwijd staat de fusiebeurs op de vijfde plaats.

Aan het eind van het derde kwartaal van dit jaar verwacht Euronext over één handelsplatform te beschikken waarbij het voor beleggers niet meer uitmaakt of een aandeel in Amsterdam, Brussel of Parijs is genoteerd.

De nieuwe effectenbeurs hoopt dat op termijn zich nog meer leden zullen aansluiten. Vorige week werd al bekend dat de beurs van Lissabon-Porto (BVLP) een principeakkoord over toetreding heeft gesloten met Euronext. Ook de beurs van Warschau heeft belangstelling getoond.