Cricket is in Engeland geen vredig spel meer

De gemoederen in het Engelse cricket zijn nog niet bedaard. Zondag bestormden talrijke Pakistaanse toeschouwers in Leeds het veld tijdens het duel tussen Engeland en Pakistan, waardoor de wedstrijd moest worden gestaakt. Dinsdag verstoorden in Nottingham, in het cricketstadion Trent Bridge, duizenden Pakistani opnieuw het veld.

De pitch invasion in Nottingham was minder minder nadrukkelijk dan de voorgaande keren in Birmingham en Leeds, toen de spelers na afloop door de toegestroomde meute bijna onder de voet werden gelopen. Toch voelden de Australische spelers zich onveilig, nadat een vuurpijl op het veld naast fastbowler Brett Lee ontplofte. Aanvoerder Steve Waugh besloot vervolgens met zijn team het veld uit te lopen.

Het Australische team hervatte het duel pas nadat de autoriteiten voldoende duidelijk hadden gemaakt dat de getroffen maatregelen afdoende waren om na afloop een veilige aftocht naar de kleedkamer te garanderen. Dat lukte maar tenauwernood toen een doldrieste massa al na een minuut door het kunststof hekwerk brak. De spelers wisten dankzij een sprint voor eigen leven op tijd in de kleedkamer te komen. ,,Te gek voor woorden'', reageerde aanvoerder Waugh. ,,Het zijn een stel idioten, abnormalen.'

Daarmee kwam een hevige discussie op gang. Waugh wist zich gesteund door de voorzitter van de Australische Cricket Bond Malcolm Speed. ,,Ik steun de spelers wanneer ze aanstaande zaterdag bij de eerste de beste onregelmatigheid van het veld lopen'', zei Speed.

De voorzitter doelde daarbij op de finale van het drielandentoernooi op Lords dat dit weekeinde wordt gehouden. De autoriteiten weten nog nauwelijks hoe ze de Pakistani van het veld moeten houden. De cricketofficials zitten echter met het probleem dat de politie geen enkele bevoegheid heeft op sportvelden daar waar het de veiligheid van spelers en toeschouwers betreft. Dat is een zaak van de clubs en de bond.

De wet verbiedt de inzet van honden (in Pakistan een doeltreffend middel) en het plaatsen van hekwerken. Dit laatste naar aanleiding van het drama in Hillsborough waar in 1989 tientallen voetbalfans werden doodgedrukt.

,,We moeten zo snel mogelijk wettelijke steun krijgen'', smeekte cricketbestuurder Tim Lamb de Engelse politiek. ,,Het betreden van sportvelden moet strafbaar worden gesteld. Voordat volgende jaar India en Sri Lanka naar Engeland komen moet dat geregeld zijn.''

De cricketautoriteiten zouden graag zien dat net als bij voetbalvandalen de supporters die de cricketwedstrijden verstoren zwaar gestraft worden en zonodig geweerd kunenn worden van de cricketvelden. De Engelse politiek ziet het allemaal niet zo'n vaart lopen. De regering waarschuwt voor `draconische' maatregelen rondom het altijd zo vredige cricketveld.

Voorlopig zitten de autoriteiten met de handen in het haar. Vandaag wordt de relatief rustige wedstrijd tussen Engeland en Australië op de Oval in Zuid-Londen gespeeld, maar zaterdag is het weer feest, op Lords. Er rest nog weinig tijd en men is met handen en voeten gebonden aan de weinige mogelijkheden die de wet biedt. De Australische spelers hebben er inmiddels genoeg van. Dat kan nog wat worden op het heilige Lords.

    • Geerhard de Grooth