Bridgers beleven onrustige dag

Nederland heeft gisteren een wisselvallige dag beleefd op het EK bridge in het Spaanse Tenerife. Nadat het team dinsdag al hard onderuit was gegaan tegen Frankrijk (7-23) kwam er een nederlaag tegen Polen (11-19) en overwinningen op Zwitserland (17-13) en Liechtenstein (25-4) bij.

De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Net zoals een jaar geleden, tijdens de Olympiade van Maastricht, ziet het er naar uit dat Nederland genoegen moet nemen met een plaats in de middelmoot.

Non-playing captain Jaap Trouwborst en coach Berry Westra zullen er de komende dagen alles aan moeten doen om het geschonden blazoen weer op te poetsen. Misschien is een eerste vereiste om iets te doen aan de stroperige manier van spelen van de Nederlandse formatie.

Het Nederlands team speelt schaakbridge. Elke beslissing is weldoordacht, iedere hand wordt aandachtig bekeken en iedere kaart besnuffeld. Zijn de spelers zijn overgeconcentreerd? Het heeft er alle schijn van. De Nederlandse wedstrijden duren erg lang, zijn gespeend van alle spontaniteit en de spanningen nemen eerder toe dan af. Hoe anders bij de toplanden. Het is een genot om de grote jongens op het demonstratiescherm te aanschouwen. Paren als Bocchi-Duboin (Italie), Hellness-Helgemo (Noorwegen) en Balicki-Zmudzinski (Polen) ogen kwiek en spelen en bieden vrijwel altijd een hoog tempo. Voor de neutrale toeschouwer is die manier van bridgespelen een verademing. Fouten worden nauwelijks gemaakt en er zijn legio fraaie acties te bewonderen.

Na de zege tegen Zwitserland mocht Nederland het opnemen tegen het ijzersterke Polen, de runner-up van Maastricht. Halverwege begon de partij dramatische vormen aan te nemen en leken onze landgenoten af te stevenen op een nederlaag met maximale cijfers. Maas-Ramondt stonden onder hevige druk, maar dankzij geïnspireerd biedwerk van Jansma-Verhees viel de uiteindelijke schade tegen Polen nog mee.

Inmiddels zijn de Nederlandse vrouwen begonnen aan hun toernooi. In de eerste wedstrijd, tegen Italië, leed Nederland een zwaar verlies: 12-18. Het EK vrouwen duurt nog anderhalve week zodat er nog gelegenheid genoeg is om deze misstap recht te zetten. In het parentoernooi bij de vrouwen ging de titel naar Sabine Auken en Daniela von Arnim uit Duitsland.

    • Jan van Cleeff