Athene stelt IOC gerust over Spelen

Bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hebben de twijfels over de Olympische Spelen in Athene plaatsgemaakt voor geruststelling. Voorzitter Juan Antonio Samaranch verklaarde gisteren dat de Spelen in 2004 zeker in Athene plaatshebben, omdat de achterstanden nagenoeg zijn weggewerkt.

Samaranch' uitspraak werd nog dezelfde dag bevestigd door Jacques Rogge, als voorzitter van de coördinatiecommissie binnen het IOC de eerstverantwoordelijke voor de organisatie van de Spelen in 2004. Samaranch en Rogge waren gisteren om uiteenlopende redenen gelijktijdig in Athene. De IOC-voorzitter voor het bijwonen van een ceremonie van de Olympische Academie en de vice-voorzitter in het gevolg van de Belgische koning Albert II, die een staatsbezoek aan Griekenland brengt.

De positieve kwalificaties over Athene van Samaranch en Rogge zullen Gianna Angelopoulos als muziek in de oren hebben geklonken. De vrouw achter de succesvolle bid van Athene werd vorig jaar teruggehaald om orde in de chaos te brengen. Na toewijzing van de Zomerspelen aan Athene had zij zich teruggetrokken, waarna de organisatie ten prooi viel aan mediterrane wanorde.

Bureaucratie, interne twisten en de spreekwoordelijke gemakzucht veroorzaakten een achterstand in de werkzaamheden, die het IOC zeer verontrustte. Nadat Samaranch de Grieken `de gele kaart' had gegeven en Rogge en de zijnen met enkele laatste waarschuwingen de druk op het organisatiecomité Athoc hadden opgevoerd, kwam er schot in de zaak. Maar pas nadat Angelopoulos de leiding kreeg, werd de achterstand weggewerkt. Nog niet volledig, want de bouw van hotels vordert maar traag, evenals de werkzaamheden aan de accommodaties voor paardensport en gewichtheffen. Maar Samaranch en Rogge maken zich geen zorgen en lieten zich voor het eerst positief uit over Athene.

Toeval of niet, maar tijdens het verblijf van de twee hoge heren van het IOC in de Griekse hoofdstad werd ook de bouw van het olympische atletendorp aanbesteed. Vier bouwondernemingen stampen tussen nu en de opleveringsdatum, 30 november 2003, het grootste woningbouwproject uit de Griekse geschiedenis uit de grond. Voor een bedrag van ruim 600 miljoen gulden worden 2.292 onderkomens gebouwd, die over drie jaar plaats moeten bieden aan 17.300 atleten. De totale oppervlakte van het dorp beslaat 1,2 miljoen vierkante meter.

De kandidaat-opvolger van Samaranch als IOC-voorzitter was uitgenodigd door koning Albert om hem te begeleiden bij olympische onderdelen van het staatsbezoek. Zo gidste Rogge de monarch gisteren door het oude olympische stadion, in 1896 toneel van de eerste moderne Spelen, en over drie jaar het decor voor openingsceremonie, accommodatie voor boogschieten en de plek waar de marathon finisht.

Critici beschouwden de uitnodiging van Rogge door koning Albert als een openlijke steun van de Belgische monarch voor zijn kandidatuur voor het IOC-voorzitterschap. Rogge haastte te zeggen, dat daar geen sprake van was. Zijn bezoek aan Athene was privé en had dus een informele status.

Rogge nam gisteren wel de gelegenheid te baat om overleg te voeren met zowel Samaranch als Angelopoulos. Maar zo'n eervolle uitnodiging van de koning, die zelf van 1960 tot en met 1965 IOC-lid was, komt Rogge niet slecht uit. Het is geen nadeel als IOC-leden weten dat één van de vijf kandidaat-voorzitters toegang heeft tot de hoogste kringen.