`ASML zal prognose niet halen'

De winstwaarschuwingen van chipmakers hebben als gevolg dat toeleverancier ASM Lithography zijn afzetprognose dit jaar niet zal waarmaken. Dat zeggen financieel analisten.

De jongste officiële prognose van ASML voor de afzet van zijn machines, uitgesproken op 12 mei, ligt tussen 230 en 270 stuks. ,,In die voorspelling zijn de winstwaarschuwingen van Europese afnemers niet meegenomen'', zegt M. Langeveld van zakenbank Metzler. ,,Wij rekenen op 195 stuks.''

Chipmaker Infineon, een dochter van Siemens, heeft gisteren zijn tweede winstwaarschuwing van dit jaar gegeven. Philips en STMicroelectronics deden dit vorige week. De winstwaarschuwingen gaan gepaard met een scherpe reductie van de investeringen van de chipmakers in (apparatuur voor) chipfabrieken, de inkomstenbron van ASML. Philips Semiconductors heeft de uitgaven aan nieuwe kapitaalgoederen met meer dan de helft teruggebracht tot 1 miljard euro.

Analist S. Vrolijk van ING Barings wijst erop dat het grootste deel van dit geld al is uitgegeven. Bijna alle concurrenten zitten in een vergelijkbare situatie. Alleen marktleider Intel houdt vast aan een besteding van 7,5 miljard dollar. ,,Intel speelt een spelletje'', zegt Langeveld. ,,Ze zijn bang om met een profit warning te komen omdat dan de hele branche meegaat. Kijk naar de afzet van pc's en onderdelen. Intel kán niet vrolijk microprocessoren blijven verkopen.'' Microprocessoren zijn het rekenhart van pc's.

ASML moet jaarlijks ten minste 200 machines verkopen om geen verlies te maken. Vorig jaar verkocht het bedrijf er nog 368. ASML was vanmorgen niet voor commentaar bereikbaar. De Amerikaanse woordvoerder van het bedrijf zei gisteren tegen persbureau Bloomberg dat hij verwacht aan de lage kant te zullen uitkomen van de bandbreedte van 230 tot 270 stuks.

Analist Vrolijk van ING rekent op papier nog op een afzet van 238 stuks, maar hij zegt: ,,Die taxatie zal zeker neerwaarts worden bijgesteld. Wij verwachten dat ASML nog voor de presentatie van zijn halfjaarcijfers op 18 juli met een statement naar buiten zal moeten komen.'' Langeveld van Metzler deelt die mening. Analisten D. Muusers (Friesland Bank) en F. de Vries (Rabobank) rekenen op een afzet van minder dan 200 stuks. Een nieuwe winstwaarschuwing vóór de halfjaarcijfers verwachten zij niet. ASML maakt machines die een patroon van fijne schakelingen op chips projecteren. De koers van ASML daalde gisteren met bijna 11 procent en was vanochtend onveranderd.

    • Michiel van Nieuwstadt