Zuigvis laat akkers in VS verdorren

Een beschermde vissoort die leeft op de bodem van een meertje in Klamath Falls in de Amerikaanse staat California, heeft conservatieven in de VS tot woede gedreven. De New York Times meldt vandaag dat de zuigvis (van de familie Echeneidae) inzet is van de jongste oorlog om de Wet op de Bedreigde Diersoorten te herschrijven.

Wegens de recorddroogte dit jaar besloten de federale overheden begin april dat het meer waarin de vis leeft niet gebruikt mag worden om de omliggende landbouwgronden te bevloeien. Het tot zwijgen brengen van de sproeiers heeft echter de levens van 1.400 boerenfamilies op zijn kop gezet, met duizenden hectaren uitgedroogde landbouwgronden.

Boze boeren demonstreerden zaterdag met borden als: `Geen water, geen oogsten, geen banen, geen boeren. Dankjewel Verenigde Staten.' Republikeinse politici duiken op in Klamath Falls om hun betrokkenheid te tonen met het lot van de boeren, terwijl conservatieven in The Wall Street Journal de druk opvoeren om de wet aan te passen. De federale rechter heeft inmiddels verzoeken om irrigatie te hervatten afgewezen. Daarom hebben Republikeinse Afgevaardigden Greg Walden en Wally Herger de minister van Binnenlandse Zaken Gale A. Norton gevraagd om het Comité voor Bedreigde Diersoorten bijeen te roepen. Dit gezelschap, van zeven hooggeplaatste functionarissen ook wel bekend als de God Squad, maakt afwegingen tussen economie en uitsterven en heeft de bevoegdheid wettelijke bepalingen inzake de bescherming van planten of dieren in specifieke gevallen niet toepasselijk te verklaren.

Boer Rob Crawford, vader van twee kinderen, vindt dat de wet herschreven moet worden om de menselijke soort te redden.

Gerectificeerd

Zuigvis

In het bericht Zuigvis laat akkers in VS verdorren (in de krant van woensdag 20 juni, pagina 1) staat dat Klamath Falls in de staat Californië ligt. Dit moet de staat Oregon zijn.