Weer een tienerslachtfilm

Onderdeel van de geraffineerde publiciteitsmachinerie in de Verenigde Staten is de gewoonte om de uitbreng van films soms gepaard te laten gaan met de verspreiding van kleine cadeautjes, gadgets, die op ludieke wijze de aandacht op de film moeten vestigen. Zo was er de Fight Club-zeep, waarvan je er toch niet aan moest denken om je handen ermee te wassen, zo weerzinwekkend was in de film uit de doeken gedaan hoe de hoofdpersonen zeep maken uit lichaamsvet dat tijdens een liposuctiebehandeling was weggezogen. En nu zijn er dan de kersenrode condooms, behorend bij Cherry Falls, een horrorfilm over maagden en ontmaagdingen in het gelijknamige Amerikaanse stadje, die gezien het wanhopige plezier waarmee de tieners zich in de film op elkaar storten beter van pas zullen komen.

Veel meer dan lekker maagden afslachten in het biologielokaal kan de Australische regisseur Geoffrey Wright (Romper Stomper) in zijn Amerikaanse regiedebuut niet voor ogen hebben gestaan. En hij houdt zich daarbij keurig aan het door de Amerikaanse smaak gedicteerde quotum voor bloed, schrik en seks. Af en toe even griezelen, maar wel binnen het betamelijke. De film varieert op het thema van de maagd en de seriemoordenaar en door een extra kronkel in de geest van de moordenaar zijn nu niet eens de seksueel actieve jongeren in gevaar, maar hun bravere of voorzichtiger leeftijdgenoten. Waarom? Dat vraag je niet aan een seriemoordenaar, maar zelfs het plezier om een slachtfilm wordt groter als de plot enigszins geloofwaardig wordt gebracht. Zeker als de makers liever spreken van een psychológische horrorthriller.

Cherry Falls heeft een hele reut aankomende jonge sterren in de hoofdrollen, die al in andere leuke tienerfilms te zien zijn, zoals Clueless (Brittany Murphy als dochter-van-de-sheriff Jody) en het binnenkort te verschijnen Josie and the Pussycats (Gabriel Mann als haar vriendje Kenny). De setting is punkerig en de rest van de hoofdpersonen (de volwassenen!) zijn van die geruststellende karikaturen die zo uit iemands nachtmerrie zijn weggelopen. Er is op deze film een hoop aan te merken, maar er is verder weinig tegen.

Cherry Falls. Regie: Geoffrey Wright. Met: Brittany Murphy, Michael Biehn, Jay Mohr, Gabriel Mann, Jesse Bradford. In: 30 theaters.

    • Dana Linssen