VS: schik zaak-tabak

De Amerikaanse regering wil een schikking treffen in de rechtszaak tegen sigarettenfabrikanten. Dat heeft het ministerie van Justitie gisteren meegedeeld. Het besluit betekent een breuk met de koers van de vorige regering.

Onder president Clinton spande Justitie in 1999 een zaak aan om vele miljarden dollars terug te krijgen die worden besteed aan gezondheidszorg voor zieke rokers. De huidige bewindsman op het departement, John Ashcroft, toonde zich toen als Republikeins senator tegenstander van dit beleid. President Bush liet tijdens zijn verkiezingscampagne blijken ook te twijfelen. De tabaksfabrikanten gaven tijdens de campagne 8 miljoen dollar aan donaties, waarvan 85 procent aan Bush.

Volgens Justitie komt er nu een `tweesporenbeleid'. De regering zal de mogelijkheden voor een schikking bekijken, maar zet de procedure intussen voort.