Vijandig bod op bouwbedrijf HBG

Bouwbedrijf Heijmans wil het veel grotere bouw- en baggerconcern HBG overnemen. Heijmans biedt zo'n 2,16 miljard gulden voor HBG. Voorwaarde is dat HBG eerst zijn baggerdivisie verkoopt aan concurrent Boskalis, dat daar in mei al 1,25 miljard gulden voor heeft geboden.

Het vijandigde overnamebod van Heijmans is een verrassend nieuw hoofdstuk in de strijd om HBG, Nederlands grootste bouwconcern met ruim 20.000 medewerkers, die al twee jaar duurt. Om te ontkomen aan het vijandige bod van Boskalis op zijn lucratieve baggerdivisie, wil HBG zelf die divisie fuseren met de baggervloot van Ballast Nedam. Diverse grote aandeelhouders van HBG hebben bezwaren tegen de plannen van HBG.

HBG, dat kwetsbaar is door een relatief lage beurskoers door problemen op de Duitse bouwmarkt, beraadt zich of het ingaat op de uitnodiging van Heijmans tot overleg.

Bestuursvoorzitter J. Janssen van Heijmans zei vanochtend in een toelichting dat hij ,,een doorbraak wil forceren''. De nieuwe combinatie van Heijmans en HBG zou marktleider in de Benelux worden. Heijmans (ruim 5.000 medewerkers) is vooral sterk in woningbouw, vastgoedontwikkeling en wegenbouw. HBG heeft een sterke utiliteitsbouwpoot (kantoren).

Baggerconcern Boskalis is blij met het bod van Heijmans. ,,Deze combinaties zijn het best denkbare scenario'', zegt bestuurslid P. Berdowski van Boskalis. ,,Wie kan hier nou tegen zijn?'' Boskalis en Heijmans hebben vooraf overlegd over het bod. ,,Heijmans vroeg ons of we ons bod zouden laten staan, mochten zij iets doen. Ja dus.''

Het bod van Heijmans komt op een precair moment. HBG zoekt dezer dagen steun bij zijn overwegend kritische aandeelhouders zich uit de spreken voor de eigen HBG-plannen. Dinsdag mogen aandeelhouders van HBG zich op een vergadering over die baggerfusie uitspreken.

Aandeelhouders van HBG reageerden vanochtend enthousiast op het bod van Heijmans. Vermogenbeheerder A. Otto van Delta Lloyd: ,,Dit is goed nieuws.'' Hij denkt dat HBG ,,gedwongen wordt naar het oordeel van de aandeelhouders te luisteren. Anders krijgt hij heel Nederland over zich heen.''

BOUWREUS: pagina 17