Toch nieuwe vergunning ATF

Het afvalverwerkingsbedrijf ATF in Drachten krijgt toch een gedoogbeschikking. Dit heeft gedeputeerde B. Mulder vanmorgen bekendgemaakt. Het ministerie van Milieu (VROM) wilde de afvalverwerker aanvankelijk geen gedoogbeschikking geven, omdat het betwijfelde of het bedrijf de huidige manier van verwerken kan voortzetten.

Bij een brand op het complex in mei vorig jaar ging een loods, waarin giftige stoffen opgeslagen stonden, volledig in vlammen op en kwamen er gevaarlijke stoffen vrij. Het functioneren van ATF werd in twijfel getrokken omdat de verwerker voor de brand aan alle eisen voldeed, maar er toch brand uitbrak.

Volgens de gedeputeerde is er nu wel toestemming voor een beschikking omdat `ze niet anders kunnen'. ,,We hebben eindelijk duidelijk kunnen maken dat ATF de enige chemisch afvalverwerker in Noord-Nederland is'', aldus gedeputeerde Mulder. ,,Als het bedrijf geen beschikking heeft, kan het chemisch afval in het noorden niet verwerkt worden en verdwijnt het in het milieu.''

De gedoogbeschikking is vanaf juli een jaar geldig. Onzeker is of het bedrijf binnen die tijd weer goed zal kunnen functioneren. Voordat de eigenaren een nieuwe loods kunnen bouwen, moeten ze het terrein saneren. Daarna moeten zij eventuele bezwaarprocedures afwachten.