Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor diabetes (suikerziekte) waar steeds meer mensen en artsen mee te maken krijgen. Verder de instabiele situatie in Indonesië en de afnemende macht van president Wahid. Ned.2, 18.20-19.05u.

Nova. Onder meer een reportage over de toeneming van de geslachtsziekte chlamydia die voor vrouwen tot onvruchtbaarheid kan leiden. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

RVU Themamaand: We amuseren ons kapot. Franse documentaire over de virtuele wereld van de videospellen. De laatste jaren is de markt in videospellen enorm gegroeid. Met een toename van 30 procent per jaar is het economisch belang inmiddels groter dan dat van film. Voor talloze bedrijfstakken zoals de computerindustrie, reclame en publiciteit is dat zeer interessant. Zo levert de grafische school in Valenciennes internationaal zeer gewilde ontwerpers af. Afl.: Les maîtres du jeu. Ned.3, 20.35-21.20u.

Grenzeloze liefde. Derde aflevering in een reportageserie over Vlamingen die hun ware liefde in het buitenland hebben ontmoet. De Belgische Karen Pauwels woont, samen met haar man Vher en hun zoontje, op de Filippijnen en verhuurt karaokemachines. Er wordt een bezoek gebracht aan hanengevechten en naar Filippijnse muziek geluisterd. VRT, 22.00-22.25u.

Habets. Bezoek aan Nederlanders in de Spaanse provincie Andalusië die voor een nieuw bestaan hebben gekozen. In Carhuela bezoekt Yvonne Habets de arts Jan Otto Landman die na zijn studie naar Spanje vertrok en nu een huisartsenpraktijk in Torremolinos heeft. Ned.2, 22.05-22.45u.

Werelden: Hoog bezoek. Belgische documentaire over Noord-Korea, een van de laatste gesloten communistische bolwerken ter wereld. Zie TV-vooraf. Ned.1, 22.55-23.50u.

Vergezicht: Postville, waar culturen botsen. Eerste aflevering van elf buitenlandse documentaires met als thema de botsing van culturen. In het Amerikaanse stadje Postville in Iowa, dat bijna 150 jaar lang overwegend blank en christelijk was, vestigen zich een joodse gemeenschap en Mexicaanse immigranten. Ned.3, 23.45-0.48u.

PRAATPROGRAMMA

Het referendum. Koos Postema presenteert de stelling van het derde referendum dat de RVU organiseert. Deze luidt: de omroepverenigingen moeten worden afgeschaft. EO-presentator Andries Knevel en oud-programmadirecteur bij RTL Bert van de Veer geven hun mening over de stelling waarover volgende week kan worden gestemd. Ned.3, 21.15-21.25u.

Nachtstudio. De schrijvers en schrijfsters Terézia Mora, Maxim Biller, Feridun Zaimoglu discussiëren over de angst voor verlies van de eigen culturele identiteit. ZDF, 0.00-1.00u.

MUZIEK

Paul McCartney: Wingspan het complete verhaal. Zie TV-vooraf. RTL4, 21.00-22.45u.

SPORT

Sport in beeld: WK 1978. Eerste in een serie historische uitzendingen is een terugblik op het wereldkampioenschap voetbal van 1978 in Argentinië. Het Nederlands elftal werd tweede, na in de finale met 1 - 3 verloren te hebben van gastland Argentinië. Aan het WK gingen i.v.m. de mensenrechtenschendingen talloze protesten vooraf. Oud-spelers Johan Neeskens en Ruud Krol kijken terug. Ook de Argentijn Mario Kempes komt aan het woord. Ned.2, 20.30-22.05u.

KUNST

Rubriek 700. Portret van Stephen King, één van de meest gelezen, verfilmde en vertaalde schrijvers ter wereld. Hij is de man achter de schokkende en ijzingwekkende verhalen als Carrie en The Shining. Canvas, 23.05-23.55u.

FILM

Year of the Gun (John Frankenheimer, 1991, VS). Politieke thriller speelt zich af in een door geweld geshockeerd Rome, aan de vooravond van de ontvoering van Aldo Moro door de Rode Brigades. Amerikaanse journalist Andrew McCarthy raakt tegen wil en dank betrokken bij het terroristische milieu. Ambachtsman Frankenheimer is goed in opzienbarende gewelds- en actiescènes, maar overtuigt minder in zijn educatieve pretenties om mentaliteit en methoden van links terreur uit de doeken te doen. RTL5, 20.00-22.05u., met reclame.

Force 10 from Navarone (Guy Hamilton, 1978, Engeland). Oorlogsavonturenfilm, naar roman van Alistair MacLean, moet doorgaan voor vervolg op The Guns of Navarone (1961). Dit keer dient er een voor de nazi's onontbeerlijke brug in Joegoslavië te worden opgeblazen. Met Robert Shaw (in zijn laatste rol), Edward Fox, Harrison Ford, Richard Kiel. SBS6, 20.30-22.50u., met reclame.

Kuffs (Bruce A. Evans, 1991, VS). Nogal gewelddadige politiekomedie maakt gewiekst gebruik van locaties in San Francisco. Voortijdige schoolverlater Christian Slater aast op moordenaar van zijn broer. V8, 20.30-22.25u., met reclame.

. Prizzi's Honor (John Huston, 1985, VS). Hustons pastiche van de maffiafilm met een amusante rolbezetting – Jack Nicholson, Anjelica Huston, Kathleen Turner – en een feilloze intrige, waarin oliedomme moordenaar in dienst van de familie Prizzi voor vrouwelijke freelance-collega valt. Canvas, 20.55-23.05u.

Watchers (Jon Hess, 1988, Canada). Tweederangs griezelfilm naar boek van Dean R. Koontz. Twee ontsnapte laboratoriumbeesten slaan hun slag. V8, 22.25-0.05u., met reclame.

The Girl Who Had Everything (Richard Thorpe, 1953, VS). Glossy maar dun melodrama waarin advocatendochter Elizabeth Taylor valt voor een van vaders criminele cliënten. ARD, 1.20-2.30u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

G.I. Blues (Norman Taurog, 1960, VS). Routine-musical met Elvis Presley als een in West-Duitsland gelegerde, gitaarspelende soldaat die verliefd raakt op ongenaakbare nachtclubzangeres Juliet Prowse. Morgen, SBS6, 13.20-15.10u., met reclame.