Schip met vluchtelingen welkom in Nigeria

,,Vluchtelingen zijn de grote overlevingskunstenaars van onze tijd'', zei VN-secretaris-generaal Kofi Annan gisteren in het Britse Oxford. Vandaag, op de eerste Wereldvluchtelingendag van de Verenigde Naties, hebben 186 vluchtelingen in de Golf van Guinee hun handen vol aan overleven. Vanaf het begin van de maand dobberen ze al rond voor de West-Afrikaanse kust, op zoek naar een haven waar ze van boord kunnen gaan. De meeste vluchtelingen, onder wie 79 kinderen, zijn afkomstig uit Liberia.

Nadat pogingen om in Ghana aan wal te gaan op niets uitdraaiden, liep het schip eind vorige week de haven van Cotonou in Benin binnen. Daar wilden vertegenwoordigers van het Hoge Commissariaat van de Vluchtelingen van de VN aan boord gaan om de situatie van de vluchtelingen te beoordelen. Maandag kregen ze toestemming van de autoriteiten in Benin, maar nog voor zij poolshoogte konden nemen was het schip al weer vertrokken.

Nigeria heeft gisteren aangeboden om het schip te laten aanleggen in de haven van Lagos, ,,op humanitaire gronden''. Voor de vluchtelingen is dat misschien net op tijd, want de omstandigheden aan boord van de in Zweden geregistreerde Alnar verslechteren snel. ,,Steeds meer mensen worden ziek. Ze hebben diarree of moeten overgeven'', aldus de kapitein. ,,Er zijn veel oude mensen aan boord. En we hebben geen medicijnen.''

De verwikkelingen rond de Alnar roepen herinneringen op aan de odyssee van de Etireno in april van dit jaar. Dat Nigeriaanse schip, volgens de nooit bevestigde berichten met kindslaven geladen, voer wekenlang door de West-Afrikaanse wateren, op zoek naar een plek om aan land te gaan. Uiteindelijk legde de boot aan in Benin, waarvandaan het ook vertrokken was.

Volgens het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties telt de wereld meer dan 21 miljoen vluchtelingen. Van hen hebben meer dan de helft hun geboorteland moeten ontvluchten.