ROBOT WARS (3/4)

Hoe bouw je een robot? De mensen op de selectiedag vorige week zaterdag in Eindhoven voor de Nederlandse versie van het tv-programma Robot Wars wisten het al. De een wat beter dan de ander. Wie nog geen enkel idee heeft hoe hij moet beginnen kan op het web te rade gaan. Er zijn talloze sites over robotica en webwinkels met bouwpakketten voor robots. De Robotwars Pagina (robotwars.pagina.nl) bevat tientallen links naar robotsites met handleidingen en tips.

De Amerikaanse vliegtuigpiloot Steven Nelson legt uit hoe je een vechtrobot kunt maken (users.intercomm.com/stevenn/kiss/builder.htm). Hij geeft antwoord op veel gestelde vragen als: Hoe reken ik uit hoe snel mijn robot kan zijn? Hoe groot mag de benzinetank zijn volgens de regels van Robot Wars? Hoe kan ik het voltage van de motor verdubbelen zonder kortsluiting te veroorzaken?

Aankomende roboteers die geen zin hebben om veel te rekenen en solderen kunnen bij de Robotwinkel verschillende bouwpakketten kopen (www.robotwinkel.nl). De Robotwinkel verkoopt lopende en rijdende robots die desgewenst met wapens kunnen worden uitgerust.

Hulp bij technische problemen biedt het forum van Dutch Robot Wars (www.dutchrobotwars.com). Een robotmaker die meende iets slims bedacht te hebben om een heel grote en lichte robot te maken met behulp van een speciaal soort plastic dat in de vliegtuigbouw wordt gebruikt, wordt uit zijn droom geholpen door een aantal collega's. Het frame zal niet sterk genoeg worden; hij kan beter staal gebruiken.