Prijs varkensvlees kunstmatig hoog

De winkelprijzen van varkensvlees zijn kunstmatig hoog. De verhouding tussen wat boeren voor hun varkens krijgen en de prijs van een karbonade in de supermarkt is volstrekt onverantwoord.

Dat zeggen de voorzitters Chr. van Gisbergen van de vakgroep varkenshouderij van Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland en W. van den Brink van de Vakbond van Varkenshouders.

Volgens Van Gisbergen compenseren de slachterijen en grootwinkelbedrijven de extra kosten die zij tijdens de mond- en klauwzeercrisis hebben geleden. ,,Er is geen plausibele verklaring voor de hoge winkelprijzen. De verhoudingen zijn volstrekt zoek en er is maar één partij slachtoffer: de boeren.'' Van den Brink sluit zich daarbij aan. ,,De partij die bij de MKZ-crisis de minste schade leed, de grootwinkelbedrijven, profiteren nu het meest. Het zijn lijkenpikkers.''

Ook Jan Bakker van De Vries & Westermann, handelaar op de agrarische termijnmarkt in Amsterdam, spreekt van een ,,wrange situatie''. De opgehouden productie door het exportverbod tijdens de MKZ-crisis heeft voor een overschot van zo'n twee miljoen varkens gezorgd. Sinds het opheffen van de exportbeperkingen krijgen slachterijen drie tot vier keer meer varkens aangeboden dan ze kunnen verwerken. ,,De slachterijen kunnen sinds eind maart de prijzen naar hun hand zetten'', zegt Bakker. Van 4 gulden per kilo geslacht varken, daalde de inkoopprijs naar zo'n 1,60 gulden.

Vergeleken met een jaar geleden is het verschil tussen de inkoopprijzen voor slachterijen en de groothandelsprijzen veel groter. Bakker: ,,De slachterijen nemen duidelijk meer marge voor de extra kosten bij de MKZ-crisis.''

Bovendien, zegt een woordvoerder van Nutreco, een van de vijf grote slachthuizen in Nederland, hebben de varkens te lang op stal gestaan. Door het te hoge slachtgewicht zijn veel onderdelen onverkoopbaar. ,,Te grote hammen, dat willen klanten niet.'' Van Gisbergen van LTO: ,, De hoge verkoopprijzen zijn niet te verklaren op grond van die paar incourante delen.'' Varkensvlees is sinds januari geleidelijk 14 procent duurder geworden, wat een belangrijke oorzaak van de huidige inflatie is.

    • Arjen Ribbens