Petroplus wil groei

Olieraffinage- en opslagbedrijf Petroplus International hoopt de marktwaarde van de onderneming binnen drie jaar te verdubbelen, zo zegt directeur Marcel van Poecke in een gesprek met deze krant. Dit zou de marktkapitalisatie op zo'n 1 miljard dollar brengen en opent de weg voor een uitbreiding naar de Verenigde Staten.

,,We willen eerst fors groeien in Europa. Voor een uitbreiding naar de VS hebben we voldoende kritische massa nodig'', aldus Van Poecke, die zegt dat zo'n kritische massa, een marktwaarde van 1 miljard dollar, ,,binnen nu en twee tot drie jaar'' mogelijk is.

De groei van het bedrijf, gespecialiseerd in de raffinage, opslag en marketing van ruwe olie en olieproducten, moet komen van overnames die vooral in West-Europa zullen plaats hebben. ,,Overnemen kan in alle Europese landen, maar we concentreren ons op West-Europa, dat kennen we en daardoor zijn synergie-effecten makkelijker te behalen'', aldus Van Poecke.

Petroplus is het grootste onafhankelijke oliebedrijf in Europa maar heeft grote concurrenten in de VS zoals Tosco en Valero met marktkapitalisaties van zes miljard dollar of meer. Het uiteindelijke doel van Petroplus is de omvang van deze Amerikaanse bedrijven te benaderen, iets wat ,,in vijf tot tien jaar'' zou kunnen. Petroplus is genoteerd aan de Amsterdamse beurs, maar met de groei van het bedrijf is een notering in New York een optie voor de toekomst. ,,We denken er wel over, maar het is nu nog te vroeg.''

Vraaggesprekpagina 21

    • Heleen de Graaf